Med je od znanstvenika zaslužio titulu superhrane, i to s pravom. Njegova moć je neosporna, jer njegovo uključivanje u vašu noćnu rutinu može donijeti mnoštvo prednosti kojih je gotovo previše za nabrojati.

Presudno je dopustiti vašem tijelu da u potpunosti apsorbira cijeli sastav meda tijekom noći, jer to može dovesti do značajnih pozitivnih promjena.

Postizanje mirnog i pomlađujućeg sna ključno je za održavanje opće dobrobiti i optimalnog učinka.

Triptofan, nutrijent koji se nalazi u medu, služi kao hormon koji potiče opuštanje i obavještava tijelo o potrebi za snom. Iako je ova aminokiselina esencijalna za tijelo, ne proizvodi se prirodno, pa se mora unositi hranom.

Povremeno je neizbježno da ćete se probuditi usred noći. Ova pojava proizlazi iz potrebe našeg mozga da nabavi specifičnu tvar poznatu kao glikogen dok spavamo. Proizvodnja ove tvari pokreće nadbubrežne žlijezde, što zauzvrat potiče otpuštanje adrenalina i kortizola, što ometa vašu sposobnost da nastavite spavati. Srećom, med sadrži glikogen i može vam pomoći u obnavljanju razine glikogena, osiguravajući mirniji i neprekinuti duboki san.

Smanjuje razinu krvnog tlaka.

Večernja žlica meda može pomoći u održavanju optimalne tjelesne kondicije tijekom noći i narednog dana, što je ključno za prevenciju srčanih bolesti koje mogu biti smrtonosne, posebice s obzirom na značajnu ulogu visokog krvnog tlaka u njihovom razvoju.

Trigliceridi, koji su oblik masti prisutne u krvotoku, predstavljaju potencijalnu prijetnju zdravlju kardiovaskularnog sustava kada su njihove razine povišene. Međutim, izvanredna osobina meda leži u njegovoj sposobnosti ne samo da smanjuje razinu triglicerida, već i da ih pretvara u spojeve koji aktivno čiste i pročišćavaju krvne žile. U biti, med posjeduje nevjerojatnu moć pretvaranja protivnika u saveznike, potičući zdraviji krvožilni sustav.

Jačanje imunološkog sustava jedna je od njegovih značajnih prednosti.

Prisutnost antioksidansa i protuupalnih svojstava u medu pomaže u jačanju sposobnosti imunološkog sustava da se bori protiv mikroba, što rezultira poboljšanim cjelokupnim zdravljem.

Ovo pomaže smanjenju težine.

Konzumacija meda pozitivno utječe na metabolizam jer pospješuje protok krvi, a samim time podiže tjelesnu temperaturu. Posljedično, ovaj proces olakšava topljenje masti.

Ovaj proizvod učinkovito sprječava kašalj.

Zbog svojih inherentnih svojstava, med posjeduje protuupalna svojstva koja ga čine učinkovitim “lijekom” za borbu protiv infekcija i pružanje olakšanja sluznici. Kao rezultat toga, pomaže u ublažavanju kašlja i eliminira potrebu za uzimanjem antibiotika.

Prednosti ovog proizvoda proširuju se na sprječavanje i suzbijanje znakova starenja kože.

Med, sa svojim obiljem antioksidansa, ultimativni je prirodni sastojak u borbi protiv učinaka starenja. Dubinskom hidratacijom kože učinkovito sprječava prerano starenje, točnije nastanak ružnih bora.

Može se naći utjeha u tome što pomaže u prevenciji depresije.

Prema brightside.me, med je prepun polifenola, prirodnih spojeva koji pomažu u borbi protiv depresije i smanjuju oksidativni stres. Posljedično, med osigurava vitalnost vaših moždanih stanica, omogućujući im da hrane cijelo vaše tijelo neprekidno i danju i noću.

Preporučujemo