Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Zehre Alajmović (35) i njenog supruga Mustafe Alajmovića (38), kojom ih terete za prevaru i pranje novca. Naime, ovaj bračnipar se tereti da je za šest godina, zahvaljujući pozivima za pomoć prikupio više od pola miliona eura za Zehrino liječenje, ali su ipak skoro sav novac potrošili na odjeću, obuću, poravaka automobila i video-igre. Ovi supružnici su sudeći po optužnici, svoj poduhvat uspješno realizovali od 1. januara 2015. pa do 14. decembra 2021. godine u Brezi, pozivajući građane putem Facebook profila “Ko nema neka uzme, halal je”, te drugim kanalima, da na njihove račune pojedinačno uplaćuju novac na ime humanitarne pomoći i donacija prvenstveno za liječenje Zehre Alajmović.

– Novac je prikupljan i za stipendije, zekte, kurbane i dr. U stvarnosti, prikupljana novčana sredstva trošili su u druge svrhe, tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, plaćanjem karticama u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijalizovanim prodavnicama tehničke robe, obuće, odeće, benzinskim pumpama, naknade za online video igrice, popravku svog vozila, kao i druge utroške, umesto za lečenje Alajmović Zehre, za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć – navodi se u optužnici.

 

PREKO GRUPE'KO NEMA NEKA UZME, HALAL JE': Mustafa i Zehra Alajmović se terete da su pribavili 948.283 KM, a za liječenje potrošili 6.383 KM | Slobodna Bosna
Pored navedenog, kako se dodaje, u pojedinim slučajevima skupljali su novac i za pomoć drugim licima te za druge humanitarne svrhe ili one za koje ne postoji konkretan razlog. Takođe, optuženi su i da su koristili tuđe račune, preko kojih su skupljali novac, nakon što su njihovi bankovni računi bili blokirani.

“Mustafa Alajmović, nakon što mu je blokiran račun, dogovorio je sa B.M. i njegovom suprugom B.S. da njemu i supruzi Zehri daju svoje bankovne kartice i PIN brojeve od njihovih računa, obrazlažući da su im potrebne kako bi novac sa PayPal računa nakon izvršene uplate, bio prebačen na njihove račune i u svrhu konačnog podizanja za lečenje Zehre”, stoji u optužnici.

Na ovaj način bračni par Alajmović je od 1. januara 2015. do 31. jula 2021. godine, kako ih terete, nezakonito ugrabio 948.284 KM.

“Od tih novčanih sredstava na lečenje Zehre Alajmović i to u inostranstvu u Hrvatskoj, potrošili su 6.383,05 KM (oko 3.140 evra), dok su ostatak novčanih sredstava (941.900,86 KM) prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist”, navedeno je u optužnici, a potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.Mustafa Alajmović je pomagao supruzi i drugima, a sada je i njemu potrebna pomoć

Pored navedenog, Zehra Alajmović optužena je i za utaju poreza, jer, kako je terete, nije plaćala porez na dohodak pune dvije godine, niti je davala podatke o svojim prihodima, koji su u 2019. i 2020. zajedno premašili pola miliona KM.

Terete je da je izbegla plaćanje poreza na dohodak od 54.412 KM, a ovaj iznos, prema predlogu iz optužnice, treba da bude namiren opštini Breza.

Preporučujemo