Dr Deb Koen-Džons, koja živi u Pertu u Zapadnoj Australiji, rekla je da su fotografije ruku kraljice Elizabete Druge dok je u utorak pozirala pored nove britanske premijerke Liz Tras u zamku Balmoral u Škotskoj znak pogoršanja zdravlja. Doktorka je ukazala na kraljičin slab izgled na njenom posljednjem kraljevskom imenovanju kao na znak da će um*ijeti za nekoliko dana.

Preminula kraljica Elizabeta II.: Ujedinjeno Kraljevstvo tuguje

“Izgleda da postoje dokazi o perifernoj vaskularnoj bolesti. To je poremećaj cirkulacije krvi koji uzrokuje sužavanje, blokiranje ili grčenje krvnih sudova izvan vašeg srca i mozga”, rekla je ona za FEMAIL.

Točno 70 godina na tronu! Deset zanimljivosti iz vladavine kraljice  Elizabete II. koje mnogi ne znaju - Miss7.24sata.hr

“To obično rezultira srčanom insuficijencijom. Ako je vaša periferna cirkulacija tako loša, organi ne dobijaju dobro snabdevanje krvlju. To može biti znak zatajenja više organa”, navela je ona.

Periferna vaskularna bolest je spor i progresivan poremećaj cirkulacije.

Suženje, blokada ili grčevi u krvnom sudu mogu izazvati periferne bolesti, što može uticati na bilo koji krvni sud izvan srca uključujući arterije, vene ili limfne sudove. Organi koje snadbjevaju ovi sudovi, kao što su mozak i noge, možda neće dobiti dovoljan protok krvi za pravilno funkcionisanje. Međutim, najčešće su pogođene noge i stopala. Periferna vaskularna bolest se naziva i bolest perifernih arterija.

Kraljica Elizabeta II

Neki od dobro poznatih simptoma uključuju povremeni bol, koji se može manifestovati kao grčevi ili zamor mišića, “hladnoća“ zahvaćenog dijela tijela i utrnulost. Krvni pritisak polako opada i protok krvi kroz tijelo se usporava, zbog čega ekstremiteti postaju hladni na dodir, izvjestio je Crossroads Hospice.

Nažalost, doktorka Deb je potvrdila da bi kraljica Elizabeta II “bila u velikim bolovima“ da je hronično patila od ove bolesti. Ne postoji način da se sa sigurnošću zna koliko dugo je kraljica imala problem sa zdravljem, jer nije viđena u javnosti neko vrijeme i često je nosila rukavice. Vrlo je očigledna neka jaka nastrojenost i volja da završi kraljevski angažman dovela do toga da je u utorak zasijala kod Liz Tras.