Jedna od najgorih stvari današnjice jeste konzumiranje duhana, povećan je broj pušača iz godine u godinu a samim tim u rastu je u broj oboljelih od respiratonih boles*i. Zabrinjavajući podatak jeste da je ukupan broj oboljelih od karc*noma pluća ove godine povećan za 12 odsto, sve više mladih ljudi dolazi u susret sa duhanskim proizvodima, ovom problemu bi se trebali puno više posvetiti.

Došlo je doba u kojem mladi sve više konzumiraju duhanske proizvode, pored toga povećan je i broj upotrebe električnih cigareta i popularnih nargila. Iako ovo dvoje imaju znatno manje štetnih tvari u odnosu na klasične cigarete, ipak ne predstavljaju nešto što bi trebalo biti zastupljeno među omladinom a itekako jeste.

Sve je više nargila barova a u supermarketima vrši se veliki broj promocija električnih cigareta koje mlađi naraštaji sve više koriste. S obzirom na podatke koji dolaze iz zdravstvenog instituta, ovaj problem je premalo zastupljen i njegovo rješavanje trebalo bi biti među prioritetima.

Međutim ukoliko ste već dugogodišnji pušač i ne možete ostaviti cigarete, ne bi bilo loše da pripazite na druge aspekte života kako bi pokušali koliko toliko očuvati svoje zdravlje. Pored zdrave ishrane koju bi trebali voditi mi vam danas prenosimo i jedan recept koji dolazi od strane ljekara i zaljubljenika u alternativnu medicinu.

Za pripremu vam je potreban đumbir, bijeli ili crni luk koji ima nevjerovatna antikance*ogena svojstva i kurkuma koja je prepuna vitamina i minerala kao i omega tri kiselina.

Otprilike 300 grama oguljenog luka pomještajte sa jednim iscjeđenim limunom i litrom prokuhane vode a zatim sve to ubacite u belnder. Nakon što završite taj dio procesa, smjesu prespite u drugu šerpicu u kojoj ćete to sve ponovo prokuhati, bitno je da bude u tečnom stanju. Pustite da se ohladite a zatim napitak možete ostaviti u frižider, upotrebljavajte dobijeni napitak ujutru i navečer po jednu čašu, prije konzumacije možete procjediti napitak ukoliko ima potrebe za tim.

Preporučujemo