U slučaju udara groma, vozačima se preporučuje da parkiraju vozilo sa strane, da ugase motor, i da na neko vrijeme izbjegavaju da dodiruju bilo kakve metalne površine u autu, kao i radija, ali posljedica po zdravlje vozača ne bi trebalo da bude. U teoriji, auto bi trebao da preživi udar groma bez nekih velikih posljedica, jer se elektricitet munje širi eksterijerom automobila i završava u zemlji. Vozači i putnici bi trebali biti sigurni, a neki slučajevi pokazuju da će vjerojatno da strada elektronika auta, a snažan strujni udar može da dovede i do korozije lima odnosno boja na autu može da popuca. Evo šta stručnjaci kažu, šta vi možete da uradite kao vozač ili putnik uslijed udara groma:

”Kada se nađete usred oluje, ne dirajte metalne dijelove automobila ili unutrašnji dio okvira. Ako i nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu. U slučaju udara groma, preporučuje se da parkirate vozilo sa strane, isključite motor i neko vreme izbjeći dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a i radija, odnosno infotainmenta. Posljedica po vaše zdravlje ne bi trebalo da bude”. Ipak, nakon ovih upozorenja imamo slučaj koji pokazuje da je teorija jedno, a praksa nešto sasvim drugo, te da je 300 miliona volti koliko može generirati udar munje nešto sasvim drugo. Eric Wilkinson iz SAD-a podijelo je na Facebooku fotografije svog pick-up Ford Super Duty koji je preživio udar groma, ali ne bez posljedica, Prenijeli su mediji

na fotografijama se može vidjeti da su unutrašnji, plastični dijelovi auta sprženi, te da je munja prošla kroz staklo i tako rastopila unutrašnjost auta. Wilkinson srećom nije bio u autu za vrijeme udara munje, ono je bilo na servisu, pa osim materijalne štete nema nekih drugih posljedica, sva sreća.