Molimo vas da ovaj lijek uklonite iz prometa u Srbiji i odmah ga bacite, jer može izazvati ozbiljne alergijske reakcije, pa čak i dovesti do smrti.

Zbog mogućnosti izazivanja teških alergijskih reakcija, pa čak i smrtnih ishoda, lijek je povučen sa srpskog tržišta.

Tržištu Srbije više neće biti dostupan lijek Folkodin, objavila je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS). Folkodin je posebno dizajniran za ublažavanje akutnog, neproduktivnog (suhog) kašlja koji proizlazi iz bolesti dišnog sustava.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je B92.net došao, Pholcodine Alkaloid (folkodin) nema alternative. Pouzdani izvor objašnjava da će, ako ovaj lijek bude dostupan, ljekarnicima biti zabranjeno davati ga pacijentima nakon službene obavijesti zdravstvenim radnicima. U pismu upućenom zdravstvenim radnicima stoji i sljedeća izjava:

Korištenje folkodina unutar godinu dana prije anestezije koja uključuje neuromuskularne blokatore nosi potencijalni rizik od perianestetske anafilaktičke reakcije na navedene blokatore.

U nastojanju da se ublaže potencijalne opasnosti povezane s upotrebom lijekova koji sadrže folkodin, do sada nisu otkrivene održive strategije. Posljedično, ti se lijekovi uklanjaju iz prometa. Važno je napomenuti da je jedini dostupan proizvod u Republici Srbiji koji sadrži aktivni sastojak folkodin Folkodin Alkaloid (folkodin), tvrda kapsula u dozi od 10 mg.

Kako bi pružili najbolju skrb, liječnici bi trebali istražiti alternativne terapije i preporučiti pacijentima da prestanu koristiti folkodin.

Dodatno, u obavijesti se navodi da pri davanju anestezije koja uključuje upotrebu neuromuskularnih blokatora, pružatelji zdravstvenih usluga moraju provjeriti jesu li pacijenti koristili folkodin u prethodnih 12 mjeseci. Ako jesu, prepiska naglašava važnost prepoznavanja potencijalne pojave perianestetičkih anafilaktičkih reakcija na neuromuskularne blokatore.

Prošle je godine Europska agencija za lijekove izdala upozorenje upravo za ovaj lijek.

U prosincu prošle godine Europska agencija za lijekove (EMA) izdala je preporuku o prekidu korištenja lijekova koji sadrže folkodin, djelatnu tvar koja se koristi za liječenje neproduktivnog kašlja kod odraslih i djece. Naime, tablete Folkodin Alkaloida mogu se kupiti u Srbiji.

Prema EMA-i, agencija je otkrila da ti sirupi mogu izazvati vrlo opasnu alergijsku reakciju pod općom anestezijom, sa slučajevima iznenadnih i teških reakcija koje mogu dovesti do smrti.

Preporučujemo