Upala sinusa prouzrokuje uporno zapušen nos i glavobolja, pored ostalih simptoma. Nedavna istraživanja su otkrila vezu između tog stanja i promjenama aktinosti u mozgu. Tim koji stoji iza studije se nada da će veza pomoći u objašnjenju nekih drugi uobičajenih efekata uporne upale: borba sa napadima depresije, teško fokusiranje, problem sa vrtoglavicom i spavanjem.

Pronalaženje veze između neuronske obrade i osnovne bolestikoja se dešava na drugom mjestu moglo bi da bude od vitalog značaja za razumijevanje hroničnog stanja, zajedno sa naporima da se pronađu efikasniji i bolji načini za njegovo liječenje. “Ovo je prva studija koja povezuje hroničnu upalu sinusa sa neurobiološkom promjenom“,- saopštila je Aria Jafari koja je otorinolaringolog sa Univerziteta u Vašingtonu. Rad ovog tima objavljen je u aprilu 2021.

“Znamo iz prošlog studijada se pacijenti koji često imaju sinusitis odlučuju da zatraže medicinsku pomoć, ne zbog toga što imaj ucurenje iz nosa i pritisak u sinusima, nego zato što bolest utiče na njihovu interakciju sa svijetom.