Trenutno je u Srbiji berba voća i povrća u punom jeku, ali ono što je najteže naći jesu radnici. U okolini Beograda, tačnije u Ruminiji je berba jagoda uveliko počela i to za dnevnicu od 45 evra. Dok malinari skuolaju sezonce iz celog regiona, BiH, Albanije i Bugarske, dok će borovnice brati berači iz Bangladeša. Dan berbe je lane u voćnjacima bio od 3 hiljade do 3,5 hiljade, a dok je ove godine je teško naći radnika i za više novca.

Tako je za portal pričao Dušan Bećagović iz Grocke koji je rekao da se kod njega beru trešnje, i da on plaća dnevnicu 45 evra ako žele da se sami hrane, a ako ima on obezbeđuje obroke, onda je 40 evra. Dok neki Gročani nalaze ljude iz Smedereva za dnevnicu od 35000 do 4000 dinara, dok njegova komšinica za nabranu gajbu daje 250 dinara. Također, on naglašava da je ove godine cena prve klase trešanja 150 dinara za kilogram, dok je za drugu klasu upola niža.

“Ne znam koliko ću zaraditi ove godine, jer su dnevnice za radnike veće nego lane, prevoz je skuplji do Kvantaša… Najviše mi se isplati kad trešnje prodam kod kuće, odnosno kad dođu nakupci. Ove godine nema Rusa, tako da je cena znatno niža. Da su oni došli, trešnja bi bila najmanje 300- 400 dinara za kilogram na veliko” rekao je Bećagović. Kada su u pitanju Malinari oni se još uvek presabiraju, jer će berba krenuti za dve do tri sedmice, a većina ih je obezbedila radnu snagu. Oni upozoravaju da se ne naseda na olaka obećanja o odličnoj zaradi. Međutim, kako kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije, „najlakše je na internetu napisati da su potrebni i obećati lepu sumu”. Ostatak čitajte ovde.