Nedvojbeno je bilo pojedinaca koji su izrazili nezadovoljstvo zbog nedavnog pada kvalitete vašeg sna.

U emisiji 150 minuta na Prvoj dr. Irena Đorđević, psihijatrica i psihoterapeutkinja, govorila je o razlozima zašto nagle promjene vremena utječu na spavanje. Neki pojedinci imaju poteškoća sa spavanjem, dok se drugi teško probude ujutro. Doktorica Đorđević objasnila je čimbenike koji utječu na spavanje te podijelila savjete kako poboljšati kvalitetu sna. Iako nesanica može biti prirodna pojava, ona također može biti pokazatelj temeljnog medicinskog problema.

Ovih dana dobro se naspavati može biti pomalo izazovno. Međutim, kad se to dogodi, svakako prilagodim svoju rutinu odlaska na spavanje i na kraju se stvari slegnu. Zanimljivo je kako u ovo vrijeme često raspravljamo o fenomenu sindroma proljetnog umora. Prilično je paradoksalno, zaista. Kako se sve oko nas budi u ovo doba godine, osjećamo se umorno, letargično i trebamo više sna. Naša tijela prolaze kroz razne fiziološke promjene, a nedostatak sunčeve svjetlosti i esencijalnih vitamina od zime do proljeća doprinosi procesu prilagodbe. To je ono što je liječnik objasnio.

Nesanica je stanje koje karakteriziraju poteškoće s uspavljivanjem ili zadržavanjem sna, a često se pita koliko se sati sna smatra dovoljnim.

Postoji čest problem kod pojedinaca kada se bore sa snom, doživljavajući izazove kako zaspati tako i ostati u snu. To može dovesti do percepcije da je kvaliteta njihovog sna neadekvatna. U idealnom slučaju, pojedinci bi trebali ciljati na otprilike 8 do 9 sati sna, iako se to može razlikovati ovisno o različitim čimbenicima kao što su genetika, dob, razina stresa i cjelokupno zdravlje. Liječnik objašnjava da neki ljudi mogu dobro funkcionirati s manje sna, dok je drugima potrebno više. Kako bi utvrdio jesu li naši obrasci spavanja unutar normalnog raspona, liječnik daje smjernice o tome što treba uzeti u obzir.

Prema dr. Djordjevichu, kvalitetan san karakterizira njegova sposobnost davanja energije i opuštanja. Kada se probudimo svježi, to znači da smo dovoljno spavali. Važnost naših života ne može se podcijeniti, jer svako narušavanje njegove kvalitete rezultira umorom. Početni znakovi nedostatka sna očituju se u smanjenoj koncentraciji, razdražljivosti i osjećaju iscrpljenosti, što dovodi do smanjenja naše sposobnosti obavljanja čak i najjednostavnijih dnevnih aktivnosti. S vremenom se naša izvedba u tim zadacima dodatno pogoršava. Dr. Djordjevich naglašava važnost i snage volje i emocija u ovom kontekstu.

Koji su znakovi nesanice?

Prema riječima liječnika, bilo bi vrlo ugodno kada bismo mogli doživjeti nesmetan san. Kratko drijemanje također može biti vrlo korisno. Mnogi pojedinci pribjegavaju lijekovima kako bi regulirali svoje obrasce spavanja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, upravljajući time sami. Na taj način nastavljaju spavati godinama, što je prilično impresivno. Međutim, kada nesanica potraje dva tjedna ili dulje, službeno se dijagnosticira i obično se može kontrolirati tabletama za spavanje prva tri tjedna. Temeljni uzrok nesanice često se pripisuje čimbenicima poput tjeskobe, depresije ili drugim srodnim problemima. Liječnik je također podijelio koristan savjet koji može pomoći da lakše zaspite.

Medicinska sestra je naglasila važnost prakticiranja dobre higijene spavanja isključivanjem elektroničkih uređaja i odlaganjem mobitela sat vremena prije spavanja. Preporučila je uključivanje umirujućih rituala poput kupanja u toploj kupki, pijenja čaja, slušanja umirujuće glazbe i postupnog opuštanja. Ove prakse pridonose ukupnoj dobrobiti tijela tijekom sna.

Preporučujemo