Nakon 30. godine kod većine žena se metabolizam usporava, a kao posljedica javljaju se suvišni kilogrami kojih se jako teško riješiti. Kako bi brzo povratile liniju, dame se podvrgavaju strašnim dijetama i intenzivno vježbaju.

Ali, prema riječima nutricionistkinje Elen Kalen, ovaj pristup ne samo da ne doprinosi gubitku težine, nego šteti i zdravlju. Ona čvrsto vjeruje da ukoliko želimo da oslabimo i zadržimo liniju, prvo je potrebno da preispitamo svoje navike u ishrani.

“Do 40. godine hormoni se mijenjaju, a tijelu nije potrebno toliko energije kao ranije. Unošenje iste količine kalorija, žena rizikuje da se udeblja. Stoga treba da jedete više voća, povrća, žitarica i drugih složenih ugljikohidrata”- rekla je ona.

Isto tako preporučuje povećan unos hrane bogate sa omega 3 polinezasićenim masnim kiselinama. Brokoli, orasi, avokado, masna riba normalizuju mezabolitam, doprinose snižavanju lošeg holesterola i poboljšavaju funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Također je potrebno da tijelu obezbijedite najmanje sedam sati sna, štetati na svježem vazduhu i da pijete dovoljno vode koja uklanja toksine.