Dejan Ilić iz Užica došao je na nevjerpvatnu ideju da u rodnom selu na padinama Zlatibora krene sa proizvodnjom džina, za nas nesvakidašnjeg, alkoholnog pića. Pošto nije posjedovao orginalan destilator za tu namenu prisjetio se dedinog kazana za rakiju i u njemu proizveo prve kapi ovog engleskog pića. O tome kako izgleda kad se u kazanu za rakiju pravi džin ispričao je prozvođač Dejan.Kazan, Kleka

Dejana je kako kaže oduvijek zanimalo šta se dobija preradom kleke koju imamo u izobilju. Daljim istraživanjem došao je na ideju da počne neobičan biznis i da baš u dedinom kazanu za rakiju počne da pravi džin.

-Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da krenem sa proizvodnjom džina. Supruga me odmah podržala jer smo već neko vreme razmišljali da više vremena provodimo u selu na način na koji bi mogli i da zaradimo neki dinar. Prijatelji su nam govorili da to nije tek tako i da ne možemo uspeti u ovom poslu bez destilatora i tehnologa ali mi smo se ipak izborili i nećemo odustati”, priča Dejan o početku proizvodnje.

Destilator kazan za rakiju sa kilerom PREVRTAČ 40 L Subotica - masineialati.ba - Profesionalni i hobi alati i mašine

Komšije iz Negbine mislili su da Ilići peku rakiju, ali kada su čuli da se u njihovom bespuću proizodi engleski džin na srpski način nisu vjerovali. Ovo piće nevjerovatnog ukusa, kroz koje se prožima kleka i žito, okupilo je gorštake iz okolnih zaselaka kod Dejana na kazan.Posljednji kazan za rakiju bio koban za oca, sina i zeta kazan

– Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka, od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se “prepeče”u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti – otkriva Dejan tradicionalnu recepturu dzina.

Preporučujemo