Ni nakon 25 godina sm*t princeze Dijane ne prestaje da intrigira javnost, a jedna stvar posebno budi jezu.

Kobnog 31. avgusta 1997. godine, 36-godišnja princeza Dijana tragično je nastradala u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Dvije godine ranije, vojvotkinja je rekla svom advokatu Viktoru Mišonu da će pokušati da je se „riješe“, navodeći saobraćajnu nesreću kao jednu od mogućih opcija.

Princeza Diana umrla je vjerujući u veliku laž o svojem suprugu: "To je  jedna od najbolje odigranih prevara u povijesti"

Naime, neposredno nakon što je Dijana nastradala, činilo se da nema razloga za zadržavanje u Parizu, s obzirom da avion od Pariza do Londona leti ne duže od sat vremena. Ipak, kada je tijelo princeze Dijane odvezeno u britansku kliniku, ustanovljena je jedna nevjerovatna stvar.

Istraživači su primjetili da je Dijanino tijelo balsamovano samo nekoliko sati nakon njene sm*ti i da je takav postupak vrlo neobičan, jer obdukcija još nije bila urađena. Rekli su da je to još čudnije, s obzirom da tijelo Dodija Fajeda, s kojim je Dijana zajedno otišla u sm*t, nije balsamovano tako brzo.

Ispostavilo se da Dijanin leš, kako se tada navelo, nije imao vremena da se ohladi, pa je na brzinu balsamovan, kršeći sva pravila. Tako je uništena mogućnost za forenzičke testove. Sve se ovo dešavalo u Parizu, dok je specijalni avion, bez gašenja motora, čekao svoj tužni teret. Majkl Kovel, službeni portparol Dodija Al-Fajeda tada je rekao: “Kršenjem francuskog zakona, ovo je izvršeno u ime britanske ambasade, koja zauzvrat priznaje da je primila naredbu od određene osobe.” Ime osobe koja je dala nalog da se izvrši balsamovanje nikada nije utvrđeno. Preparati koji se koriste prilikom balsamovanja ne dozvoljavaju naknadno ponovno ispitivanje leša. Da su britanski ljekari htjeli ponovo da saznaju u kakvom je stanju princeza bila, recimo, nekoliko sekundi prije katastrofe, nisu to mogli.

Evolucija stila: Kako se princeza Diana mijenjala kroz godine - Žena.hr

Zato postoje verzije da je, možda, neka vrsta gasa raspršena u automobil, zbog čega se vozač Henri Paul izgubio. Danas je nemoguće potvrditi ili demantovati ovu verziju. U međuvremenu, Al-Fajed stariji je uvjeren da je Dijanino tijelo balsamovano kako bi se sakrila senzacionalna činjenica. Po njegovom mišljenju, engleska princeza je bila trudna sa njegovim sinom.

Advokat Virginie Bardet, koja je branila tri od ukupno sedam fotografa, koji su optuženi da su prouzrokovali nesreću rekla je: „Nikada nećemo saznati da li je Dijana bila trudna. Svi dokumenti su povjerljivi, javno je objavljen samo uzrok smrti: unutrašnje krvarenje”.

20 GODINA OD POGIBIJE PRINCEZE OD VELSA: Dijana ubijena i žrtvovana boginji  Mjeseca? - Express

Prikupljeni dokazi dovoljni su za brojne romane, ali nedovoljni za kraljevsko tužilaštvo. Neispravne saobraćajne video nadzorne kamere na mjestu tragedije, svjedoci nesreće koji umiru jedan za drugim, bijeli “Fiat Uno” koji nikada nije pronađen, ugljen-dioksid uzet iz krvi vozača koji je nastao niotkuda, basnoslovne sume na računima vozača, strahovita sporost francuskih doktora i isuviše očigledna žurba onih koji su balsamovali tijelo.

Verziju o naručenom u*ijanju niko nije pobio. Ali ni to nije dokazano.