Čuveni i najpoznatiji srpski kompozitor Kornelije Kovač premi*uo je danas u 81. godini danas u Beogradu, potvrđeno je za domaće medije iz kruga porodice. Uzrok smr*i za sada nije poznat.

Kornelije Kovač bio je inače srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju “Pusti trotoari” Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine.

Kornelije Kovač: Zdravka Čolića sam otpustio iz grupe, a zbog Lepe Brene su  me žestoko napadali - Express

Prvi javni nastup mladi Kovač imao je u subotičkoj gimnaziji, koju je pohađao, na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru započeo je 1961. godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, na muzičkoj akademiji u Sarajevu, Kornelije je postao: kompozitor, pijanista, producent i aranžer.

U 1961. godini, osniva svoj prvi sastav BKB, koji je u to vrijeme postao poštovani jazz trio. Godine 1963. sudjeluju na jugoslavenskom džez festivalu, koji je održan u Bledu u Sloveniji.

kornelije kovač – Music Box – Glazbeni portal

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, pridružuje se sarajevskom najpopularnijem pop bendu, Indexima. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u.

Kornelije Bata Kovač postaje član Indexa 1966. godine, i s njima već sljedeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indexe Kovač je napisao pjesme “Boj na Mišaru” i “Ako jednom budeš sama”. Radeći s Indexima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku i seli u Beograd želeći pokušati nešto svoje.

U Sarajevu, 1967. ,na festivalu “Vaš šlager sezone” osvaja prvo mjesto s pjesmom “Moj profesor”.

Supruga Kornelija Kovača je ona (foto) || Hello Magazin!
U septembru 1968. godine Kornelije seli u Beograd gdje osniva Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije.

 

Kornelije Kovač pisao je pozorišnu, filmsku i televizijsku muziku. Njegove pjesme su bile na albumima koji su izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj… Neke od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Od 1979. godine, Kornelije Kovač sudjeluje u muzičkim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

Kornelije ima tri kćerke, Aleksandru, Kristinu i Anju. Aleksandra Kovač i Kristina Kovač se također bave muzikom.