Bivša Jugoslavija je imala zaista jaku muzičku scenu posebno kada je zabavna i pop muzika u pitanju i u toj državi su egzistirali mnogi poznati pjevači i pjevačice čije pjesme i hitove mnogi od nas i danas volimo da čujemo i da zapjevamo. Tako je u bivšoj Jugi bilo malo onih koji nikada nisu čuli za pjesmu ”Skitnica” koju je pjevala čuvena pjevačica Jasna Zlokić. Prije nekog vremena ona se jednostavno povukla sa scene, a jedno vrijeme je čak bila i zabranjena, sve zbog velikog skandala koji je na neki način i obilježio njenu karijeru, Jasna Zlokić je rođena u Vela Luci baš kao i jedan od najvećih pjevača Hrvatske Oliver Dragojević. Osim što su njih dvoje proveli djetinjstvo u istom mjestu, njih dvoje potiču i od iste loze. Jasna je već kao tinejdžerka počela da gradi svoju pjevačku karijeru, a 1974. godine je bila proglašena za Prvi glas Dubrovnika

Kada je u osamdesetim dosegla vrhunac popularnosti u svojoj karijeri, desio joj se skandal koji je i obilježio njenu karijeru. Ona je 1986. godina bila nastupala na Splitskom festivalu, a tekst njene pjesme ”Pisma” je izazvao veliki skandal, pa je ta pjesma čak bila i zabranjena da se pušta na radiju sve do 1990. godine. Mediji su iz nekoga razloga tada podigli veliku prašinu oko te pjesme u kojoj se ljubavnica u numeri obraća zakonitoj supruzi muškarca kojeg obje vole.

Jasna je nakon toga nastavila sa pjevanjem i snimila je nakon toga još mnoge hitove, a o spornom tekstu pjesme ”Pisma” je rekla: ” To je malo provokativna pjesma i malo neobičnog teksta, ali vrlo životnog. Čula sam za tu priču da nije smjela da se pušta na radiju. Možda su veliki moralisti smatrali da nije zgodno da se to pjeva”