Taman što smo pomislili da se migrantska kriza kod nas i u regionu smiirila, stižu nam najnovije vijesti. Naime, na tursko-grškoj granici stigao je Karavan svjetlosti , kako su ga već organizatori nazvali. To su kolone sa više od 100 000 migranata, koji su većinom sirijske izbjeglice , koji su rekli da ne žele da više ostaju u Turskoj , jer su navode oni suočeni sa rasizmom i u planu im je da se balkanskom rutom probiju da zapadne Europe.

Migranti i po 13 mjeseci pješače na putu ka EU: U BiH nam ljudi pomažu
Sve nas ovo podskeća na mart 2020. godine, kada je granica na rijeci Marici bila poprište jakih sukoba migranata sa grčkim graničarima. Britanski list Gardijan objavio je da je planiranje najnovijeg pokušaja upada na teritoriju EU započelo prvih dana ovog mjeseca, kada su Sirijci u Turskoj putem mobilne aplikacije Telegram počeli da se okupljaju i ubrzo došli do brojke od 85.000 zainteresovanih, a taj broj je nastavio da raste. Organizatori Karavana svjetlosti, za koje se ne navodi ko su, ali se pretpostavlja da su i oni sirijske izbjeglice, poručivali su ljudima da ponesu vreće za spavanje, šatore, pojaseve za spasavanje, pitku vodu, konzerve i pakete prve pomoći.

Kaos u Lici: migranti provaljuju, vrše nuždu na izvorištu pitke vode, … |  Geopolitika News

Navodi se da u Turskoj ima više od 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije, a Gardijan navodi da su u posljednje vrijeme stizale vijesti o porastu napetosti između njih i domaćeg stanovništva, kao i o nasilju počinjenom nad Sirijcima u raznim djelovima Turske. Karavan je prošlog ponedeljka stigao do dogovorene tačke sastanka kod Jedrena, a do proteklog vikenda broj migranata se uvećao i oni ne kriju da im je plan da upadnu na teritoriju Grčke i odatle peške nastave preko Balkana ka zemljama zapadne Evrope, prije svega Nemačkoj. Gardijan navodi da među okupljenima ima sirijskih doktora, inženjera i advokata koji kažu da turske vlasti vrše pritisak na njih da se vrate u zemlju porijekla gdje bi im bili ugroženi životi jer su bili protiv vlasti predsjednika Bašara el Asada.

Migranti prolaze bez većih kazni zbog manjakavosti zakona u BiH – Jabuka.tv

Preporučujemo