Danas u nastavku ovog članka pišemo o najnovijim vestima iz domene zdravlja koje nam stižu iz sveta. Nakon kovida koji je još uvek među nama, ali sa puno manjim intenzitetom nego prošle godine, ljudi su počeli otkrivati nove bolesti i virusa, koji bi mogli da naprave sličnu štetu baš kao što je to korona virus uradila.

Veliki je broj u decembru 2018 godine sa jako velikom skepsom dočekali vesti o korona virusu, kojeg mnogi u tom trenutku nisu doživljali ozbiuljno, a verujemo da se svi sećate izjave doktora Nestorovića koji je u tom trenutku rekao da je korona, u stvari fejsbuk virus, a on i vučić su se slatko nasmelaji na njegovu priču. Međutim, dve i po godine nakon toga ista ta bolest je odnela preko 6 miliona života.

Kada su u pitanju najnovjie vesti iz sveta, u poslednje dve sedmice konstantno se govori o majmunskoj groznici, koja je prema prvim informacijama, nije opasna za čoveka ali jako loše izgleda na osobama koje je dobiju. Nije opasna za čoveka, ali prema rečima mikrobiologa iz Beograda, doktora Milanka Šeklera, od nje obolevaju muškarci od 20 do 40 godina starosti. Odmah deluje terapije ove bolsti,l a za sada nije primećen niti jedan slučaj u našoj zemlji.

“Dobro je kod boginja to što je bolesnik zarazan tek kada se pojave simptomi, a do tada se apsolutno ništa ne zna. Inkubacija može da traje od pet do 14 dana, a kada se pojave simptomi, ta osoba je jako infektivna, jer iz sme kraste izlazi jako veliki procenat virusa na okolinu. U pitanju je bolest koja nije visoke smrtnosti, traje samo nekoliko nedelja i daje osipe i boginje koje mogu da liče na varičelu, i izgleda jako ružno na prvi pogled. Prvo se javljaju kao ospe na licu, a onda po drugim delovima tela. I da virus dođe u Srbiju, mesta panici nema” rekla je doktorica.