Zemljotres koji je u utorak ujutro pogodio Beograd imali su priliku da osjete oni koji nisu spavali, mirovali ili se spreai za spavanje. Slabiji zemljotres je pogodio Beograd u utorak u ranim jutarnjim satima. Na dva dana prije je dva su pogodila Leskovac. Na svu sreću nijedan nije bio jači od 2,1 stepena po Rihteru, a seizmiolog Slavica Radovanović je reklada su se svi dogodili tamo gdje ih nikad nije bilo.

Zemljotres pogodio Beograd! (VIDEO/FOTO) | Najnovije vesti - Srbija danas

– Postoje rasedi koji su vezani za Avalu i najverovatnije je da se jučerašnji u Beogradu dogodio na nekom od tih raseda. To je slab zemljotres. Prostor je aktivan. Ne samo u Srbiji, imali smo i jače zemljotrese, primera radi u Grčkoj ovih dana. Ovo što se desilo u noći između ponedeljka i utorka, bilo je južno od Beograda, i najverovatnije je vezano za rasede koji su evidentirani na planini Avala. Neki od njih se prostiru pravcem sever jug prema gradu Beogradu, međutim, njihovi kapaciteti su mali, jako su ispresecani. Svi su zaboravili seriju zemljotresa, koji nisu bili puno jaki a bilo ih je puno kod Barajeva pre 10, 15 godina. Sada imamo ovaj, a bio je i kod Mladenovca. Dakle, imamo jedan oživljen prostor u centralnoj Srbiji gde smo i ranije imali zemljotrese i gde će se oni sa vremenom obnavljati – objašnjava naša sagovornica.

Zemljotres

Kako ona kaže, kada pogleda kataloge zadnjih 10, 15 i 20 godina, bilo je još zemljotresa koji su se dešavali na teritoriji Beograda. Neki su bili u sjevernim djelovima prema Jabuci, neki prema Smederevu, neki prema Avali, Barajevu.

Ona je napomenula da seizmička aktivnost ima svoje cikluse, ali da se ona nikako ne vezuje za godišnja doba. Sagovornica kaže da će najjače zemljotrese doživjeti stanovnici Novog Beograda kada se dogodi jak zemljotres u Rumuniji.

Zemljotres u Beogradu, probudio je neke stanovnike: "Čula se detonacija i  'talas'" - Radiosarajevo.ba
– Novi Beograd će najjače zemljotrese doživeti kad se dogodi jak zemljotres u Rumuniji. Jer, visoki su objekti i mekano je tlo što će talase koji dolaze od rumunskih zemljotresa da uvećaju. Onda će ih najače osetiti oni koji su u prizemnim niskim objektima sa malim bojem spratova, i koji su na nekom čvršćem tlu. Naravno, ove jake zemljotrese iz Rumunije će jako osetiti i u Beogradu na vodi. Što se tiče lokalnih zemljotresa iliti iz Srbije koji bi mogli biti vezani za rasede koji su južno od Beograda a koji imaju kapaciteta da generišu jake zemljotrese kao što je bio lazarevački, te će zemljotrese osetiti svi ali, ipak, oni u visokim objektima manje nego oni u niskim, zato što su karakteristike objekata takve da su podložniji da vibriraju jedni od lokalnih a drugi od regionalnih i dalekih, jakih zemljotresa – objasnila je seizmolog Slavica Radovanović.