Ako pitamo naše starije, sigurni smo da će nam reći da u prošlosti naše bake nisu znale za mašinu za veš, mašinu za suđe, i sve ostale kućanske preparate koji danas postoje i koji dosta olakšavaju kućne poslove, i bez kojih skoro nijedna domaćica ne bi mogla da zamisli svoj život. Ali naše bake, to nisu imale, pa su sve prale na ruke, kako suđe, tako isto i odjeću.

Oni koji nisu u mogućnosti sebi to da priušte, čak i dan danas peru sve na ruke. Mi ćemo u nastavku da pišemo o nečemu veoma zanimljivom, a radi se o tome da postoje neke stvari koje ne bi trebalo da se peru u mašini za suđe, tačnije da se peru sunđerom ili deterdžentom, a vjerujemo da i vi niste za ovo znali. Prvo na spisku nalazi se drveno posuđe, odnosno drvene daske i varjače bi u mašini za pranje posuđa mogli nastradati, jer nakon nekoliko pranja mogu napuknuti, pa je bolje igrati na sigurno i prati ih ipak ručno.

Sljedeće na spisku nalazi se kristalno posuđe, a podrazumjeva se da skupo i lomljivo stakleno posuđe treba ipak prati ručno i ne rizikovati da ga oštetite ili polomite u mašini za suđe. Zatim lonci i tiganji od livenog gvožđa se isto tako može uništiti pranjem u mašini za suđe, a i rende nije preporučeno prati na taj način, jer ukoliko želite vaše rende dobro da očistite i da operete, onda to uradite ručno, jer ukoliko ga operete u mašini za suđe, moguće je recimo da ostaci sira na njemu ostanu. Ostatak teksta pročitajte ovde.