Srpski general Ratko Mladić (80) je u teškom zdravstvenom stanju i već šest dana se nalazi u bolnici u Holandiji.

 

Ratko Mladić – Wikipedija
On je u nedelju iz pritvorske ćelije u Sheveningenu prebačen u jednu civilnu bolnicu, gdje se nalazio nekoliko dana, a sada se nalazi u zatvorskoj bolnici. Kako kaže njegov sin Darko Mladić, general ima upalu pluća, vodu u plućima i srčanu slabost.

– Za tu srčanu slabost ne znamo zbog čega se pojavila i da li je Ratko možda proteklih dana imao neki blaži infarkt. Nismo još dobili o tome nikakve nalaze – kaže nam Darko. – Jedino nam je usmeno, telefonom, saopšteno da mu je rađen ultrazvuk srca i dato obećanje da će nam svi ti nalazi biti dostavljeni. Inače, pre nekoliko dana smo tek dobili medicinske rezultate za koronu, koju je preležao početkom avgusta. NJu je srećom nekako lako podneo i nije imao neke ozbiljnije simptome.

Ratko Mladić - Wikipedia
Otkad je u bolnici, Ratko se javlja svojoj porodici i telefonom, ali samo po nekoliko minuta, jer više nema snage. Njegova supruga Bosa mu je posljednji put bila u posjeti krajem jula ove godine, ovih dana će hitno da putuje u Holandiju jer je dobila dozvolu da ga posjeti.

Ratko Mladic's Final Verdict Postponed to 2021 | Balkan Insight
Do sad jr Mladić u Hagu imao nekoliko blažih moždanih udara, koje tamošnje birokrate zvanično negiraju, ali rađeni snimci glave, koje su gledali neurohirurzi u Beogradu, pokazuju promjene na mozgu, kojih ranije nije bilo. Preživio je i infarkt, a tamošnji ljekari nisu baš ažurno reagovali na njegove kasnije prijave čestih bolova u grudima, niti na šum na srcu, koji su srpski specijalisti otkrili. Pritisak od 180 su mu vodili kao normalan.

Operisan mu je tumor na debelom crijevu, a godinu dana je liječen od anemije, prilično jalovo, ali se poslije to malo stabilizovalo. Takođe, mjesecima nisu uspjevali da mu obore povišen šećer, terapije koje su mu davali nisu uopšte djelovale, što ukazuje da mu nisu propisivali adekvatne lijekove. Posljednje vrijeme imao je problema i sa bubrezima. Inače, posljednje dvije godine lako se zamara, prestao je da ide u šetnje, jer brzo malaksa. Teško govori i sve slabije koristi desnu ruku.