Kako se polako završava ljeto i bliži jesen, sve je izglednije da će broj zaraženih korona virusom vrtoglavo rasti.

U regiji zabilježeno 128 slučajeva zaraze korona virusom, najviše u Sloveniji

Nove podvarijante odgovorne su za porast broj inficiranih u ciijeloj Evropu, posebno u Portugalu, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Danskoj, Holandiji, ali i SAD, Australiji. U mnogim zemljama postale su dominantne.

KORONA VIRUS - UPUTE ZA PACIJENTE - Dom zdravlja Mostar

Virusolozi kažu da je u toku prirodno prokužavanje, da aktuelne podvarijante imaju sposobnost da zaobiđu postojeći imunitet koji je stečen vakcinacijom ili zaražavanjem, ali da je dobro što te podvarijante omikrona daju blažu kliničku sliku, manje je pacijenata na bolničkom liječenju, manje ih je na respiratoru i umrlih. Srbija je već došla do 960 zaraženih na dnevnom nivou i već naredne nedelje se može očekivati da broj zaraženih bude četvorocifren, piše Euronews.

Virusolog Ana Gligić pojasnila je za Euronews Srbija da ranije stečena antitijela imaju manji procenat zaštite od novih podvarijanti i da će se u narednom periodu povećavati broj zaraženih.

Dodaje da je u toku prirodno prokužavanje, da većina građana i ne zna da je zaražena jer nemaju izraženu kliničku sliku bolesti.

Njemačka: Nova korona-pravila od jeseni | Politika | DW | 04.08.2022
“To je dobro, jer je virus dodatno oslabio, pa daje lakšu kliničku sliku. Kod većine prođe kao kijavica. Da nema testiranja ne bi ni znali da imamo taj problem. A zašto je važno prokužavanje? Korone ćemo se rešiti samo kada napravimo dobar imuni zid među stanovništvom koji joj neće dozvoliti da se dalje prenosi”, pojasnila je ona.

Bez obzira na to što nove podvarijante daju blažu kliničku sliku Gligić kaže da treba uvek biti oprezan, da se sa virusom “ne treba igrati”.