„Potreba za ovom mjerom sada je hitnija nego ikada ranije“, rekao je demokratski senator Ričard Blumental, jedan od sponzora zakona, na konferenciji za novinare, navodeći ubi*tva civila i druge „brutalne, okrutne represije“ u Ukrajini od ruske invazije.

Home | U.S. Senator Richard Blumenthal

Republikanski senator Lindzi Grejem, drugi sponzor zakona, rekao je da će imenovanje poslati snažan signal podrške Ukrajini Kijevu, ali i američkim saveznicima, dok će Rusiji nametnuti stroge kazne, kao što je dozvoljavanje da se ona tuži pred američkim sudovima zbog njenih postupaka u Ukrajini i pooštravanje sankcija.

Nije bilo odmah jasno kada bi i da li bi ta mjera mogla doći na glasanje. Ali dva senatora su se zalagala za imenovanje mjesecima, posećujući Kijev u julu kako bi ga promovisali.

Bajden najavio potpisivanje reformi izbornog zakona
Njima su se pridružili i drugi poslanici koji su izrazili podršku toj ideji. Predsjednica Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi rekla je u julu da je imenovanje “odavno zakasnilo”. Bajden je rekao da ne planira takvu oznaku za Rusiju. Zvaničnici administracije kažu da ne smatraju da je ovo imenovanje najefikasniji način da se Rusija pozove na odgovornost i da bi mogla da ometa isporuku humanitarne pomoći Ukrajini.

Ned Prajs: Razgovarali smo o povećanju pritiska na Rusiju kroz sankcije
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je na brifingu da administracija sa poslanicima razgovara o mjerama koje su „analogne” onima koje bi ova odredba nametnula ruskoj ekonomiji. Opširnije “Moramo da uzmemo u obzir posljedice, namjerene i nenamjerne” takvog naziva, rekao je on. „Sa Kongresom radimo na alatima koji bi i dalje imali analogne implikacije na rusku ekonomiju, na rusku vladu, što ne bi imalo te neželjene posljedice.

Moskva je rekla Vašingtonu da bi diplomatski odnosi bili ozbiljno oštećeni i da bi čak mogli da budu prekinuti ako se Rusija doda na listu državnih sponzora terorizma, koja trenutno uključuje Iran, Sjevernu Koreju, Kubu i Siriju. Blumental i Grahamov prijedlog zakona uključuje odredbu koja bi omogućila američkom predsjedniku da se odrekne imenovanja iz razloga nacionalne bezbjednosti nakon što potvrdi Kongresu da Rusija više ne podržava akte međunarodnog tero*izma.