Živana Žanka Stokić je glumica koja je važila za kraljicu komedije, a njen život je bio sve sem toga. Njena majka Julka je rano ostala udovica i preudala se za sveštenika Aleksandra Nikolajeviča Sandu koji pastorku nije želeo u svojoj blizini. Tako su majka i očuh odlučili da je udaju nakon što je završila samo četiri razreda škole.

Sa svega 14 godina krišom su je odveli u Zaječar i tako na silu je udali za jednog abadžiju koji je bio mnogo stariji od nje. Kako joj je bilo u braku dovoljno govorio je što je “pobegla” sa jednom pozorišnom trupom gde je imala zadatak da pere veš. Ali, muž ju je pronašao i batinama je vratio kući, ali ipak narednog puta je u njenu zaštitu stao glumac Aca Gavrilović koji će kasnije postati nejna velika ljubav. Ona je u prvo vreme radila kao garderoberka, prala krpila, statirala, da bi ubrzo dobila svoju prvu ulogu. To je bila uloga Tereza u poorišnom komadu Bračna noć, ali mlada žanka i Aleksandar Gavrilović napustili su putujuću družiinu pa su se uputili u Kragujevac, pristupivši pozorišnoj grupi Dimitrija Nišlića, koji je Živanu uputi u osnovne tajne glumačkog umeća.

Tako je mladi glumački par putovao po raznim varošima, a 1908 goidne su se i venčali, a kako je kasnije Žanka govorila taj brak je bio iz ljubav, ali se završio sa bolnim uspomenama. Svoje karijeru je proslavila 1929 godine u Skadarliji gde su se od 10 ujutru do dva popodne ređale čestitke i pokloni. Između ostalog uručeno joj je oko 160.000 dinara u gootovini, što je sa prihodom od prestave koju je tog dana igrala premašilo 260.000 dinara. Ostatak teksta pročitajte ovde.