Za žene u 50-ima ključno je uključivanje određenog minerala u prehranu jer ne samo da pomaže u usporavanju procesa starenja, već služi i kao preventivna mjera protiv raznih bolesti – a upravo je ova namirnica najbogatiji izvor minerala!

Otkrijte esencijalni mineral koji se preporučuje ženama starijim od 50 godina, fokusirajući se na prepoznavanje znakova nedostatka. Ovaj vitalni mineral igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja, promicanju mladenačke vitalnosti i regulaciji hormona. Istražite različite izvore hrane koji su bogati ovim mineralom kako biste osigurali optimalan unos.

Kako žene dođu u 50-te, doživljavaju hormonalne promjene, ulaze u fazu menopauze i susreću se s raznim simptomima od kojih neki mogu uzrokovati nelagodu. Ovo naglašava važnost davanja prioriteta prehrani i cjelokupnom zdravlju, ne samo radi dugovječnosti, već i radi održavanja ljepote.

Selen, utjecajni antioksidans, ima sposobnost usporavanja procesa starenja u tijelu. Djeluje na suzbijanje štetnih učinaka slobodnih radikala i potiče zdravu kosu i kožu. Osim toga, igra ključnu ulogu u smanjenju vjerojatnosti hormonske neravnoteže, što ga čini osobito važnim za žene u menopauzi. Sa svojim izvanrednim antioksidativnim svojstvima, selen jača imunološki sustav i usporava vanjske i unutarnje znakove starenja. Nadalje, doprinosi sveukupnoj dobrobiti kardiovaskularnog sustava. Živčani sustav ima koristi od pozitivnog utjecaja selena, pomažući u kontroli stresa. Na kraju, aktivno olakšava apsorpciju određenih vitamina.

Kako bismo utvrdili imamo li nedostatak, potrebno je laboratorijski ispitati razinu selena, no postoje i simptomi koji nam služe kao pokazatelji.

Doživljaj trajnog umora i slabosti, zajedno s neobjašnjivim hormonalnim i kardiovaskularnim problemima, može biti uznemirujući. Nadalje, pogoršanje stanja kože, kose i noktiju, kao i promjene u boji noktiju, mogu pogoršati zabrinutost. Ključno je prepoznati da ovi simptomi mogu proizaći iz mnoštva čimbenika, zbog čega je prijeko potrebno potražiti profesionalni liječnički savjet, a ne samostalnu primjenu dodataka prehrani. Vrijedno je napomenuti da pretjerani unos selena može predstavljati značajne rizike, što naglašava važnost savjetovanja sa zdravstvenim djelatnikom.

Koje su vrste hrane poznate kao bogate selenom?

Svakako uključite sljedeće namirnice u svoju dnevnu prehranu: ribu i plodove mora, pistacije, gljive, jaja, pšenične i zobene mekinje, kokos, suncokretove sjemenke i orašaste plodove, mast, sir i češnjak. S druge strane, najbolje je izbjegavati namirnice koje ometaju apsorpciju selena, poput slatkiša, peciva i gaziranih pića. Konzumacijom otprilike 50 g gljiva, 70 g kokosa ili jednog do dva brazilska oraha dnevno možete održavati odgovarajuću razinu selena u tijelu.

Preporučujemo