Ukoliko slučajno zateknete sebe nakon buđenja sa jednim okom zatvorenim, preporučljivo je da pažljivo postupite kako biste se oslobodili nelagodnosti. Prvi korak u ovom procesu jeste da blago stavite toplu oblogu na oko koje je zatvoreno i polako uklonite skramu koja vam ometa vid, umesto da pokušavate nasilno otvoriti oko.

Zalepljene ili ljuskave oči su često pojava kod ljudi koji su prehlađeni ili pogođeni alergijama. Ovde dolazi do svraba i peckanja u očima, što može izazvati želju da ih trljate, ali to obično rezultira povećanim stvaranjem sekreta koji može “zalepiti” vaše oči tokom sna. Takođe, osobe koje koriste kontaktna sočiva mogu doživeti neuobičajeni iscedak iz očiju ako nepravilno održavaju sočiva ili ih zaborave skinuti pre spavanja.

Pored toga, mogu se javiti i drugi simptomi kao što su grebanje, iscedak iz očiju, crvenilo, natečeni kapci i čak zamagljen vid. Osećaj “zalepljenih” očiju može biti povezan i sa određenim medicinskim stanjima, kao što su čmičak, infekcija suznih kanala, sindrom suvih očiju ili upala kapaka.

Kada se suočite sa zatvorenim okom nakon buđenja, nemojte trljati oko, jer to može uzrokovati crvenilo i potencijalno konjunktivitis. Konjunktivitis može biti virusne, bakterijske ili alergijske prirode. Virusni i bakterijski konjunktivitis su zarazni, dok alergijski nije. Sve dok ne utvrdite tačnu vrstu konjunktivitisa, izbegavajte dirati oči. Virusni i bakterijski konjunktivitis često prate prehlada ili infekcija respiratornog trakta.

Lečenje konjunktivitisa zavisi od vrste infekcije. Bakterijski konjunktivitis obično zahteva primenu antibiotika. Virusni i alergijski oblici obično prolaze sami od sebe, ali kapi za oči mogu pomoći ublažavanju simptoma kao što su bol i otok. U svakom slučaju, važno je koristiti čiste obloge svaki put, jer i virusni i bakterijski konjunktivitis mogu biti zarazni.

Preporučujemo