Ako trenutno niste u stanju trudnoće i vaš menstrualni ciklus nije na vidiku, možda bi bilo korisno da konsultujete svog lekara ukoliko primetite ovaj simptom. Kada osetite bol u dojkama, to može izazvati ozbiljnu zabrinutost kod svake žene. Često odmah pomislimo na najgore, kao da smo programirane da povežemo ovu vrstu bola sa rakom dojke, ozbiljnom bolešću koja svake godine pogađa hiljade žena širom sveta i odnosi mnogo života.Međutim, važno je napomenuti da bol u dojkama retko ukazuje na ovu ozbiljnu bolest. Iako je moguće da bol ima sekundarne uzroke, lekari ističu da je često povezana sa drugim, manje ozbiljnim stanjima.

Onkolog dr Marlin Mejers objašnjava za Huffington Post da u većini slučajeva bol u dojkama nije povezan sa patološkim promenama i oboljenjima, ali naglašava da ne može sa sigurnošću tvrditi da nije povezan sa sekundarnim karcinomom. Stručnjaci ukazuju na postojanje različitih tipova bola u dojkama, a važno je razumeti ove različite vrste i reagovati adekvatno ukoliko se pojave.Jedan od uobičajenih tipova bola u dojkama povezan je sa menstrualnim ciklusom. Mejers objašnjava da ako je bol cikličan i javlja se nedelju ili dve pre menstruacije, obično nema razloga za brigu. Ovaj bol se opisuje kao osetljivost ili tup bol i obično se javlja usled oticanja dojki.

Bol u dojkama može takođe biti jedan od ranih znakova trudnoće. Studija iz 2013. godine pokazala je da oko 76% trudnica doživljava bol ili preosetljivost dojki u prvom trimestru.Nekim ženama, kofein može biti okidač za bol u dojkama. Hirurg dr Regina Hempton tvrdi da žene koje su osetljive na kofein mogu iskusiti bol u dojkama ako konzumiraju kafu, čaj sa kofeinom, gazirane ili energetske napitke.Eksperti naglašavaju da nasumični bol može biti razlog za zabrinutost, naročito ako nije povezan sa menstrualnim ciklusom, trudnoćom ili unosom kofeina. Ako se javlja nelagoda ili bol samo u jednoj dojci, preporučuje se poseta lekaru, posebno ako traje nedeljama.

Ozbiljniji bol, oštar i dugotrajan, takođe zahteva pažnju. Ako bol traje duže od nekoliko nedelja i pogoršava se vremenom, ili ako se javlja samo na jednom mestu u jednoj dojci, može biti znak potrebe za posetom lekaru.Svaka promena koja se razlikuje od uobičajenog trebala bi biti razlog za posetu doktoru. Redovnim samopregledom dojki možete pratiti eventualne promene na vreme.

Dr Hempton savetuje da se bol u dojkama shvati ozbiljno, ali istovremeno naglašava da nema potrebe za panikom. “U većini slučajeva, rak dojke ne uzrokuje bol. Obično se otkrije slučajno, bez simptoma, tokom preventivnih pregleda”, objašnjava ona. Ipak, Mejers upozorava da bol u dojkama ne bi trebalo ignorisati. Ako osećate bol, obavezno obavestite svog lekara, koji će vam pružiti najbolji savet o daljim koracima.

Preporučujemo