Razmatranje da li je preporučljivo da mala deca prisustvuju sahranama ili posete groblju je pitanje koje često postavljaju roditelji. Postoji mnogo različitih mišljenja o ovome, a stručnjaci takođe nude svoje perspektive o tome kako postupiti u takvim situacijama.

Prema nedavnom istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, oko 48 odsto roditelja smatra da deca mlađa od 12 godina ne bi trebala prisustvovati sahranama. S druge strane, dr. Danijel Openhajm, psihijatar i autor knjige “Razgovori sa decom o životu i smrti,” smatra da je svako vreme pravo vreme za posetu groblju. On ističe da je to prilika za roditelje da maloj deci prenesu važne lekcije o smrti. “Poseta groblju može biti prilika da objasnimo svrhu groblja, kao mesto gde počiva osoba koju smo voleli i koju ćemo nastaviti voleti. Na taj način, shvatamo da ta osoba ostaje bliska i prisutna u našim mislima i sećanjima,” naglašava psihijatar. Važno je, međutim, da se dete ne tera da prisustvuje sahrani ako to ne želi, jer to može uzrokovati nelagodnost i stres.

Psihijatar takođe podseća roditelje da se deca trebaju pripremiti za takva iskustva i da je važno razgovarati s njima o smrti od malih nogu. Deca često obrađuju nepoznate situacije i nova iskustva kroz reakcije odraslih oko sebe. Zato je važno da odrasli pokažu emocionalnu podršku i primer kako se nositi sa tugom i smrću.

Dr. sc. Miranda Novak, profesorica psihologije, naglašava važnost iskrenosti u razgovoru s decom o smrti. Često roditelji izbegavaju ovu temu zbog straha da će povrediti ili preplašiti svoje dete. Međutim, dete često već oseća promene u energiji i emocijama oko sebe, čak i ako ne razume potpuno šta se događa.

Zato je važno da roditelji budu iskreni i da detetu na odgovarajući način prenesu informacije o smrti. Takođe je važno da pokažu svoje emocije i tugu, jer to može pomoći detetu da prirodno procesuira svoju tugovanje.U zaključku, pitanje da li deca treba da prisustvuju sahranama ili posete groblju nema univerzalan odgovor. Važno je uzeti u obzir detetovu emocionalnu spremnost i pružiti im podršku i razumevanje bez obzira na odluku koja se donese.

Preporučujemo