Omiljeni napitak mnogih, kava, nije bez svojih nesigurnosti, a kako je pijemo može imati značajan utjecaj na naše zdravlje. U našoj regiji, većina ljudi započinje dan upravo s ovim aromatičnim napitkom, no postavlja se pitanje o učestalosti konzumiranja te je li ga najbolje kombinirati s mlijekom. Na ova pitanja odgovore nam je ponudila stručnjakinja, doktorica Svetlana Stanišić.

Prema njenom savjetu, ono što pijete i način konzumacije u potpunosti ovisi o vašim osobnim preferencijama. Kava i mlijeko sami po sebi imaju svoje prednosti jer kava sadrži antioksidanse i druge fitokemikalije koje blagotvorno djeluju na zdravlje, dok mlijeko pruža bogat izvor hranjivih tvari. Kada se ova dva napitka kombiniraju, primjetna je korist u tome što se sprječava nastanak štetnih spojeva. Unatoč pozitivnim stranama, doktorica Stanišić naglašava i nedostatke miješanja kave i mlijeka. Prema njenom gledištu, jedan od nedostataka ove kombinacije je smanjena stopa apsorpcije kiseline koja se nalazi u kavi. Ova specifična kiselina, poznata kao polifenol, ima protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Zapaženo je da mlijeko minimalno utječe na apsorpciju korisnih spojeva prisutnih u kavi, blago ometajući njihov unos kada se kombiniraju. S druge strane, kava može smanjiti apsorpciju kalcija iz mlijeka. Doktorica Stanišić ističe da kava i mlijeko, iako omiljeni zasebno, međusobno si malo smetaju. Ova interakcija rezultira manjom apsorpcijom korisnih sastojaka iz oba napitka. Dodatno, ističe važnost praćenja jednog ključnog faktora.

Trenutno, mnogi shakeovi bazirani na kavi i druga slična pića često koriste punomasno mlijeko s udjelom mliječne masti od 10 posto, što rezultira iznimno ukusnim okusom. Ipak, treba obratiti pažnju na kalorijski sadržaj tih napitaka, koji može doseći razinu jednaku cijelom obroku, sugerirajući da oni nisu samo jednostavna kava, već i značajan izvor kalorija.

Preporučujemo