Kao sezonski radnici Ivana i Matija Panić ljeti su putovali u Istru iz sela između Nove Gradiške i Slavonskog Broda. No, umjesto u običnim sobama, spavalo se u nekakvoj kolibi, gdje su bile spremljene stvari, a “krevet” je bio madrac postavljen na stol. Onda je došla zima i otišli su u Austriju. Ivana je završila srednju Ekonomsku školu, a Matija je profesionalni strojovođa koji nikad ne vozi vlakove već postavlja keramiku. Umjesto da svoje prihode troše na zabavu i zabavu, kupuju slavonska polja u nadi da će jednog dana imati nešto svoje, piše Večernji list.

Tako su zajedničkim ulaganjem 2014. otvorili OPG. Tada su se još zabavljali, a kasnije su svoju ljubav okrunili brakom. Počeli su sa zastarjelim strojevima i vrlo malo zemlje – nedovoljno za ozbiljniju poljoprivrednu priču, pa su morali nastaviti raditi sezonske poslove.

“Mnogo toga smo počeli, držali ovce, crne slavonske svinje… Hteli smo najpre da uzgajamo aroniju, ali smo poslušali prijatelja koji ima rasadnik, malo proučili i odlučili da posadimo nešto što drugi nemaju – dunje. Naravno da su nas ljudi čudno gledali, pitali šta će nam one, a baka je komentarisala: Bože dragi, jesu li poludeli!. Mislili smo stati na 300 sadnica, ali onda smo posadili još hiljadu, pa dve, tri hiljade”- pričaju Ivana (30) i Matija (31).

Sada kada imaju dugogodišnje poljoprivredno iskustvo, Panići znaju sve o voćarstvu, a Ivana je ponovno stekla kvalifikacije za voćarku. Sve poslove uglavnom obavljaju sami, ali kad dođe vrijeme berbe – radnu snagu teško pronalaze.