Novi soj ko*one BA.5 kod većine pacijenata na početku daje lakše simptome, ali se širi brzinom svjetlosti i ostavlja jednako teške posljedice, upozorili su ljekari iz ko*id ambulante.

Taman kada smo prestali da pamtimo sva imena ko*one, sada se pojavio novi soj – BA.5, koji ovih dana ljekari sve više pominju jer se širi, kako kažu, brzinom svjetlosti!

Njemačka: Nova korona-pravila od jeseni | Politika | DW | 04.08.2022

Prema riječima dežurnih u kovid ambulanti Kanarevo brdo u Beogradu, veliki broj građana ovih dana odlaže javljanje ljekaru i testiranje, jer misle da je u pitanju prehlada ili alergija, a onda se ispostavi da su zaraženi koronom.

– Nismo imali u smeni nijednog pacijenta bez čula ukusa i mirisa, tako da bi se moglo reći da se ovaj simptom sada jako retko javlja. Problem povremeno predstavlja to što pacijenti upravo zbog toga ne dođu na vreme kod lekara, jer misle ako nemaju gubitak čula i visoku temperaturu – nemaju ni koronu. I onda idu opušteno i šire bolest dalje – kaže ljekarka iz ove ambulante.

Kako liječiti koronu - Arz.hr
Kako kaže ova doktorica, simptomi mnogo liče na gripu, mada su posljedice jako često dosta teže.

– Iako relativno brzo prođe sama pozitivnost, postkovid u vidu dugotrajne malaksalosti, iscrpljenosti, aritmija, pa čak i neuroloških smetnji, i dalje se javljaju. Koji je razlog tome ne mogu sa sigurnošću da kažu ni svetski naučnici, pa ni mi – kaže ona.

Prema riječima Ivane P. (42), koja ko*onu boluje već četvrti put, razlika između prethodnih infekcija i ove sada je što joj je rečeno da dijete može da šalje u školu, iako je ona bolesna.

– Ćerka je normalno išla u školu, jer ona pravila o izolaciji više ne važe, međutim, sinoć je i ona dobila temperaturu, tako da je danas testirana i ona i pozitivna je. Nažalost, preskočiće prve dane nastave – rekla je Ivana.

Kako kaže osoblje koje je zaposleno u ovoj ambulati, svi od pacijenata pojedinačno dobije preporuku od njih da bi bilo najbolje da se izoluje.

U regiji zabilježeno 128 slučajeva zaraze korona virusom, najviše u  Sloveniji
– Ono što svaki pacijent radi kad napusti ove prostorije niti možemo da znamo, niti da utičemo na to – zaključuju oni.

Simptomi slični kao ranije : curenje nosa, kihanje, kašalj, malaksalost, groznica, crveno grlo, jeza, glavobolja, bolovi u vratu i zglobovima.