Kraljica Elizabeta II., najdugovječniji britanski monarh, umrla je u četvrtak mirno u dobi od 96 godina u Balmoralu, priopćila je Buckinghamska palača. Palača je objavila njezinu smrt u kratkom priopćenju, nakon čega slijedi 10 dana nacionalne žalosti i odavanje počasti njezinom dugom životu i rekordnoj vladavini.

 

 

Elizabeta II i njen suprug princ Filip bili su gosti Josipa Broza Tita 1972, kada je predsjednik tadašnje SFRJ za njih priredio spektakularni doček. U sklopu manifestacije organizirane povodom dolaska kraljevskog para u Beograd bio je i obilazak Avale te spomenika Neznanom junaku.

To je, inače, bila prva kraljičina posjeta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Europe, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike. Inače, par je tada u Beogradu proveo dva dana, a zatim u sklopu ture po Jugoslaviji posetio i Dubrovnik i Zagreb.

Tokom boravka u glavnom gradu SFRJ princ Filip je odlikovan Ordenom jugoslovenske velike zvezde, najvišim odlikovanjem tadašnje SFRJ koju je ustanovio Tito.

BUKA Magazin - Kako je Tito tražio da se pohvataju sve žabe oko Belog dvora  da bi kraljica Elizabeta II bolje spavala

I princ Čarls posetio Jugoslaviju

Još jedan član kraljevske porodice boravio je u poseti našoj zemlji, 6 godina posle Elizabete i Filipa, u Jugoslaviju je došao i princ Čarls posetio je Jugoslaviju davne 1978. godine.

Nakon Beograda, obišla je Zagreb, Dubrovnik, Đakovo, Pulu te otočje Brijuni. HAZU se nedavno povodom obilježavanja kraljičinog platinastog jubileja, odnosno njezinih 70 godina na vlasti u lipnju 2022., prisjetio njezina posjeta Zagrebu. Na zagrebačkom glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojega su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna, naveo je HAZU. Nakon što se otvorenim automobilom prevezla u središte Zagreba pozdravila je okupljene građane i nastavila prema Banskim dvorima gdje je za nju priređen svečani ručak. Njezin domaćin bio je Jakov Blažević, predsjednik Sabora tadašnje SRH, što je tad bila najviša politička pozicija u Hrvatskoj, prenio je HAZU.

Josip Broz Tito je 1972. ugostio kraljicu Elizabetu: Igrali su golf i  zajedno jeli narandžu
No i prvi posjet Tita zapadnoj zemlji bio je posjet kraljici Elizabeti. Ujedno, to je bio i prvi posjet komunističkog čelnika Velikoj Britaniji. Školski brod Galeb prevezao je maršala Tita iz komunističke Jugoslavije – počinje tako izvještaj britanskih medija o posjeti Josipa Broza Tita Velikoj Britaniji 1953. godine.