Princ Čarls i Dajana Spenser vjenčali su se 1981. Kako serija pokazuje, nevolje su počele i prije njihovog vjenčanja. U jednoj epizodi 19-godišnja Dajana pijanči i čisti dok je sama u Bakingemskoj palati, dok se Čarls druži sa svojom dugogodišnjom ljubavlju, Kamilom.

– Osećao sam da ako pokušavamo da prikažemo bulimiju na iskren način, moramo da je pokažemo skroz – inače je to medvjeđa usluga za svakoga ko je prošao kroz to, rekla je Ema Korin koja je tumačila ulogu Dajane za RadioTimes.

Princeza Dajana
Sve je prikazano u seriji “Kruna” koja je posvećena princezi. “Kruna” se otvoreno osvrće na Dajaninu borbu sa bulimijom, baš kao što je i sama Dajana godinama kasnije u biografiji iz 1992. koju je napisao Endru Morton. Dok je živjela u palati, Dajana je preko posrednika unijela snimljene trake Mortonu.

Njeni iskreni intervjui, koji su pokretali teme kao što su depresija i podizanje kraljevskih potomaka, prekinuti su sa presedanom u palati i dospjeli na naslovne strane. Njena otvorenost o tabu temama, u kombinaciji sa već široko rasprostranjenom popularnošću, je ono što je navelo Dajanu da postane “princeza od naroda”.

Navodno je nekoliko puta pokušavala da se u*ije.


“Dajana: Njena istinita priča”—sopstvenim riječima je po prvi put iznela svoje iskustvo sa poremećajem u ishrani. Knjiga iskreno opisuje dvostruke živote u palati pod visokim pritiskom i nesrećnog braka koji su imali za Dajanu. Navodno je nekoliko puta pokušala sebi da oduzme život, uključujući i kada je bila tri mjeseca trudna sa Vilijamom.

– Čarls je mislio da ona glumi svoje probleme, piše Morton.

Morton se posebno osvrće na isti vremenski period prikazan u ironično nazvanoj epizodi “Bajka”, tokom koje je prikazano kako se Dajana mučila u svom prilagođavanju od vaspitačice u vrtiću do princeze u obuci.

Prema Dajaninim riječima, tada je počela njena decenijska borba sa bulimijom.

Bila je najveća buntovnica: Princeza Diana svojim se potezima glasno  suprotstavila tradiciji, ali i utrla novi put za kraljevsku obitelj -  tportal
– Uz sve svoje aristokratsko vaspitanje, ova nevina mlada vaspitačica u vrtiću osjećala se potpuno bačena u vodu, tj. u hijerarhiju poštovanja Bakingemske palate. Bilo je mnogo suza u ta tri mjeseca i mnogo više koje su uslijedile nakon toga. Težina joj je jednostavno drastično opala, njen struk se smanjio sa 73 cm kada je vjeridba objavljena na 58 cm na dan vjenčanja. Upravo je tokom ovog turbulentnog perioda počela i njena bulimija nervoza, kojoj je trebalo skoro deceniju da je izliječi, piše Morton.

Nakon vjenčanja 1981. godine, princ Čarls je navodno komentarisao Dajaninu težinu, što je pogoršalo Dajaninu nesigurnost.

– Muž je stavio ruku na moj struk i rekao: “Ma, malo smo bucmasti ovde, zar ne?” i to je pokrenulo nešto u meni. I stvar sa Kamilom, rekla je Dajana u romanu, “stvar sa Kamilom” je Čarlsova očigledna i stalna afera sa Kamilom Šand.