Svijet trendova imenovanja neprestano se mijenja, s konstantnim pojavljivanjem novih modnih tendencija. Trenutačno su najmodernija imena za mlade djevojke često kratka i neuobičajena, često noseći jedinstvene konotacije. U Srbiji, primijetan je trend u odabiru tri specifična imena koja postaju izuzetno popularna, a zanimljivo je da ta imena potječu s Bliskog istoka. Odabir imena za novorođenče obično je ugodan dio priprema za mnoge roditelje, no isto tako nosi i veliku odgovornost jer će to ime pratiti dijete kroz cijeli njegov život i služiti kao jedinstveni identifikator.

Trendovi u konvencijama imenovanja neprestano se mijenjaju, a trenutačno su najpopularnija kratka i prepoznatljiva imena za djevojčice s netipičnim značenjima. Osim tradicionalnih imena, sve više roditelja u Srbiji odlučuje se za imena koja imaju korijene na Bliskom istoku. Tri ženska imena koja su posebno popularna u Srbiji i nose izvanredna značenja su:

  1. Sara: Ime Sara ima bogatu povijest i značenje. Etimološki, potječe od riječi koja označava ženu visokog statusa, vladaricu ili princezu. Na arapskom jeziku, Sara označava osobu koja donosi radost i veselje onima koji je susretnu. Ovo ime uživa popularnost u različitim oblicima u muslimanskim i kršćanskim zajednicama. Tijekom posljednjih godina, ime Sara često se pojavljuje među 10 najpopularnijih imena za djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Mnogi roditelji mogu odabrati ovo ime u čast svojim bakama koje su također nosile ime Sara, ali važno je znati da ime ima duboko značenje koje možda nije poznato onima koji ga odabiru samo zbog popularnosti.
  2. Ema: Ime Ema potječe iz različitih imena i ima različita značenja ovisno o skraćenom obliku i jezičnom porijeklu. U Srbiji se često koristi kao skraćenica za ime Emilia, dok se kod muslimana veže uz Emina ili Emira. Temelji se na njemačkoj riječi “ermen,” što znači “cijela” i “univerzalna”. Ema je prekrasno ime koje bi bilo prikladno za svaku djevojčicu.
  3. Hannah: Arapsko ime Hana ima duboko značenje povezano s razumijevanjem, iskustvom i inteligencijom, posebno u kontekstu ženske snalažljivosti. Druga verzija priča o podrijetlu imena sugerira da dolazi od riječi “hannan,” arapskog naziva za biljku kane, koja također simbolizira “milost”. Ime Hannah koristi se u različitim oblicima diljem Europe, uključujući Hana, Hanna i Hannah. Tijekom prvih pedeset godina 1900-ih, ime Hannah bilo je umjereno popularno u zemljama poput Češke i širom sjeverne i srednje Europe, s posebnim naglaskom na Njemačku.

Nadamo se da ovi detalji pomažu roditeljima u odabiru imena koje će biti posebno i duboko značajno za njihovu djecu.

Preporučujemo