U osamdeset drugoj godini života napustio nas je Jovan Marić, istaknuti psihijatar i seksolog, čija smrt ostavlja mnoge žalosne zbog gubitka osebujne ličnosti. Njegovi često kontroverzni savjeti ostaju trajno urezani u sjećanje mnogih te će nesumnjivo postati predmet prepričavanja u godinama koje dolaze. U studenom 2021., Marić je gostovao u emisiji “Novi vikend jutro” na televiziji Pink, gdje je otvoreno govorio o izazovima koje je prolazio nakon hospitalizacije zbog Covid-19. Tijekom intervjua, dotakao se i poteškoća u odnosu sa svojim dvadesetogodišnjim sinom Matejem, s kojim nije bio u kontaktu dugi niz godina.

Marić je javno apelirao na sina, koji živi s majkom, izrazivši želju da ga vidi prije svoje smrti. “Ovo je moj treći potomak. Prošlo je sedam godina otkako sam ih zadnji put vidio, i nisam siguran kako sada izgleda. Bilo bi mi lakše vidjeti ga prije moje smrti, jer je teret ove čežnje iscrpljujući. Moje vrijeme je ograničeno,” jadao se Marić. U pismu koje je poslao na adresu gdje je saznao da sin živi s majkom, opisao je svoje osjećaje i očaj zbog vremena koje prolazi.

Iako je Marić izrazio nevjericu zbog situacije u kojoj se našao, ističe da se suzdržava od posjeta zbog strepnje od mogućih konflikata. Važno je napomenuti da je Marić tri puta prolazio kroz brak i razvod te da ima troje djece. U tragovima njegovih životnih izazova, saznajemo da je tražio pomoć u Centru za socijalni rad, gdje je doznao da mu je sin, već sa petnaest godina, jasno dao do znanja da ne želi daljnje kontakte. Iako mu je centar predložio prisilnu jednosatnu posjetu uz policijski nadzor, Marić nije želio prisiljavati sina na takav susret. Kasnije je otkrio da je Danijela, njegova bivša supruga, aktivno zagovarala ovo odlučujuće stajalište.

Njegova turbulentna ljubavna priča s trideset godina mlađom Danijelom, koja je rezultirala rođenjem sina Mateja, javno je eskalirala u svađu s razmjenom uvreda, navodno uzrokovanu Danijelinom nevjerom. Uprkos svemu, ostaje nam nada da mu se ispunila jedina želja – vidjeti sina prije nego što je napustio ovaj svijet.

Preporučujemo