Jedna 22-godišnja djevojka premi*ula je prošli petak u Iranu nakon što ju je uhapsila moralna policija zbog “neadekvatnog odevanja”.

“Dosta nam je se**ualnog zlos*avljanja”, napisala je iranska novinarka i aktivistkinja Masih Alinedžad na Tviteru. Inače, sm*t ove djevojke izazvala je talas ogorčenja tamošnjih stanovnika. Od petka stanovnici Irana odlučili su da izađu na ulice da protestuju zbog restriktivnih zakona, koji zahtjevaju da tamošnje žene nose široku odjeću i pokrivaju svoju kosu. Protestna masa je uzvikivala “sm*t diktatoru” i “sm*t Hamneija” okrivljujući tamošnjeg najvišeg duhovnog vođu Irana, ajatolaha Alija Hamneija, koji je branio ulogu vjerske policije u iranskom društvu.

Prema lokalnim grupama za ljudska prava, dvije osobe su u*ijene u ponedeljak kada su snage bezbjednosti otvorile va*ru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu , Aminijevom rodnom gradu. Još dvije osobe su u*ijene u gradu Divandarreh, a jedna je u*ijena u Dehgolanu, takođe u kurdskom regionu.

Image

Mnogi ljudi, ne samo obični Iranci, već i neki zvaničnici, visoki sveštenici, slavne ličnosti i sportisti, osudili su otvoreno na*ilje, ali su takođe pozvali da se prekine uznemiravanje i zatvaranje žena zbog nepoštovanja strogih pravila oblačenja. Na društvenim mrežama postoje video snimci koji pokazuju kako se policija brutalno obračunala sa ženama koje se ne pridržavaju naloga. U simboličnom činu protivljenja strogoj iranskoj vladavini da žene nose marame, neke žene su se ošišale i spalile svoje hidžabe.U simboličnom činu protivljenja strogoj iranskoj vladavini da žene nose marame, neke žene su se ošišale i spalile svoje hidžabe.


Mahsa Amina je prošlog utorka bila u posjeti svojoj porodici u Teheranu. Ženu je privela policija za moral kada su ona i njen brat napustili stanicu metroa. Ona i ostale žene odvedene su u najbližu policijsku stanicu, gdje je trebalo da sačeka “edukativni trening” o tome kako pravilno nositi hidžab. Službe bezbjednosti su javile da je žena pala i onesvestila se, a zatim je prevezena u bolnicu. Žena je pala u ko*u i um*la tri dana kasnije. Policija negira da je uzrok sm*ti 22-godišnjaka bilo na*ilje. Zvanični uzrok sm*ti bio je srčani udar, a sm*t žene označena je kao “nesreća”. Mahsina fotografija je objavljena na društvenim mrežama. Nekoliko iranskih ljekara sugerisalo je na Tviteru da, iako nisu imali pristup njenoj medicinskoj dokumentaciji, tvrde da je žena zadobila potres mozga nakon povrede glave. Krvarenje iz uha koji se vidi na fotografiji to dokazuje.