U petak su lokalne vlasti obavijestile da je iznimno snažna oluja, poznata pod nazivom Ciaran, poharala sjeverozapadnu Francusku i jugozapadnu Englesku, prije nego što je svojom silinom zahvatila i Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju. Nažalost, ovaj meteorološki ekstrem odnio je najmanje sedam života, dok je mnogo drugih osoba pretrpjelo ozljede.

Prema izvješćima lokalnih vlasti objavljenim u četvrtak, jedna nesretna osoba u jugoistočnom nizozemskom gradu Venrayu, blizu njemačke granice, izgubila je život nakon što ju je pogodilo padajuće stablo. Ovaj tragični incident bio je povezan s olujom Ciaran. Policija je zabilježila brojne slučajeve stabala koja su padala i nanosila štetu pojedincima na različitim mjestima, uključujući i jednu ženu u Haagu. Biciklisti su također bili žrtve pada grana i stabala. U međuvremenu, u Francuskoj su dvije osobe izgubile život, dok ih je 15 zadobilo ozljede, uključujući sedam vatrogasaca, kako je izvijestio ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.

Tragedija je zadesila dva odvojena incidenta – vozač kamiona prerano je preminuo nakon sudara s oborenom stablom, dok je muškarac u Le Havreu izgubio život dok je pokušavao zatvoriti prozorske kapke koji ga je odnio uslijed jake vjetrom. Olujni vjetrovi uzrokovali su prekide u opskrbi električnom energijom za otprilike 1,2 milijuna kućanstava, dok su stotine tisuća korisnika ostale izolirane s obzirom na prekide u mobilnoj telefoniji. Brzine vjetra dosezale su iznimnih 200 kilometara na sat u nekim područjima, što je rezultiralo rušenjem stabala i blokiranjem cesta i željezničkih pruga. Oluja je nanijela veliku materijalnu štetu i prouzročila brojne otkaze letova. Također su pogođeni i željeznički prijevoz i pomorstvo.

Vjetar će zadržati izrazitu jakost, posebice na jugu, praćen orkanskim udarima vjetra. U planinskim područjima mogući su ekstremno jaki južni vjetrovi. Tijekom dana očekuje se postupno smanjenje oblačnosti, prestanak oborina, te slabljenje vjetra. Minimalne jutarnje temperature kreću se između 13 i 19 stupnjeva Celzijusa, dok se najviše dnevne temperature uglavnom kreću u rasponu od 16 do 22 stupnja.

Preporučujemo