Masaža kože alkoholom, iako je nekada bila široko korišćena metoda za smanjenje temperature, danas se ne preporučuje iz različitih razloga. Povišena telesna temperatura kod dece predstavlja neizbežnu situaciju s kojom će se suočiti gotovo svaki roditelj. U takvim trenucima, ključno je zadržati prisebnost, slediti savete lekara i izbegavati primenu narodnih lekova i metoda koje nisu podržane medicinski.Prema rečima priznatog pedijatra, prof. dr Dejana Škorića, prvo pravilo u situaciji povišene temperature jeste efikasno rashlađivanje deteta. Važno je naglasiti da je neosnovano verovanje kako će dete prehladiti ili dodatno oboleti ukoliko nije pokriveno. Kod povišene temperature preporučuje se oblačenje lagane odeće, a kod temperatura iznad 39 stepeni Celzijusa, odeća se čak i skida.

Kada se temperatura podigne iznad 39 stepeni, preporučuje se tuširanje mlakom vodom. Važno je da voda nije hladna, a ako dete odbija tuširanje, alternativa može biti punjenje kade mlakom vodom. Drugi način za snižavanje visoke temperature je orošavanje deteta, što uključuje kvašenje vodom pelena, krpa ili peškira te brisanje čela, vrata, tela, ruku i nogu deteta. Nakon toga, dete ne treba sušiti, već je preporučljivo ostaviti ga da se prirodno osuši, čime se dodatno snižava temperatura. Važno je naglasiti da masaža kože alkoholom, kao zastarela metoda, više nije preporučljiva zbog potencijalne iritacije kože i toksičnih isparenja od alkohola.

U vezi s primenom lekova za snižavanje temperature, treba izbegavati davanje aspirina deci, jer salicilati mogu izazvati ozbiljne komplikacije, posebno kod infekcija uzrokovanih određenim tipovima virusa. Umesto toga, često se preporučuju lekovi poput paracetamola i ibuprofena. Važno je napomenuti da se ova dva leka ne smeju davati istovremeno, već se primenjuju prema shemi propisanoj od strane lekara.Antipiretici se obično daju u obliku sirupa ili čepića, oralno ili rektalno. Iako je prirodno davati lek kašičicom, u slučaju povraćanja ili odbijanja leka, mogu se primeniti čepići. Važno je osigurati da dete dobije dovoljno tečnosti, idealno u obliku rastvora za oralnu rehidraciju, pri čemu temperatura tečnosti ne treba biti ledena, već blago rashlađena.

Potrebno je izbegavati vruće napitke i čajeve, jer mogu dodatno podići temperaturu kod deteta. Ukoliko roditelji sami ne uspeju sniziti temperaturu ili ako ona traje duže od 72 sata, neophodno je obratiti se lekaru. Važno je znati da se odmah treba konsultovati lekara u slučaju febrilnih konvulzija, poznatih kao fras, koje mogu izazvati gubitak svesti, grčenje, pa čak i pojavu pene na ustima. Dete treba prevoziti na boku, ne izvlačiti mu jezik, a ukoliko fras traje duže od 20 minuta, neophodno je hitno potražiti medicinsku pomoć. Važno je naglasiti da fras kod većine dece ne ostavlja posledice na mozgu i intelektualni razvoj, ali je ipak važno brzo reagovati kako bi se dete adekvatno zbrinulo.

Preporučujemo