Folker Aca Lukas je prije nekoliko godina objavio svoju fascinantnu biografsku knjigu pod nazivom “Ovo sam ja”. U ovom nevjerojatnom literarnom djelu, otkrio je dosad nepoznate aspekte svog života, o kojima javnost ranije nije imala pojma. Lukas je sa dubokom iskrenošću pisao o turbulentnim epizodama svojih burnih sukoba sa Sonjom Vukasnović, koja je bila njegova najveća ljubav. Ona je ostavila neizbrisiv trag u njegovom životu, rodila mu kćerku Viktoriju, no na kraju su se razišli.

“Sećam se kako smo siktali jedno na drugo, iako smo se istovremeno strasno voljeli! Moj osjećaj prema Sonji bio je duboko iskren, ali vremenom smo gubili smisao u toj vezi. Tri godine svog života proveo sam sjedeći u svom dnevnom boravku. Bio sam bukvalno prikovan za svoj trosed. Nisam mogao spavati, jer bih cijele noći razmišljao. Volio sam Sonju, ali ona me polako gušila, isključujući me iz života koji mi je bio poznat i u kojem sam se osjećao slobodno i sretno. Nisam mogao pobjeći od te situacije. Naše svađe su bile stravične, a što je još gore, često su se odvijale pred našom djecom. Bili smo oboje tvrdoglavi, odbijajući priznati svoju krivicu.

Razumijem to u situacijama kad su svjedoci prisutni i kad ne želiš izgubiti svoje dostojanstvo pred drugima, ali nikako ne razumijem kada smo sami u stanu i tvrdimo stvari koje oboje znamo da nisu istinite. U sukobu naših ega, Sonja je često pokušavala pobjediti koristeći neistine. Kada sve sumiram, najveća Sonjina greška bila je njezina nepopustljivost. Moja, s druge strane, leži u tome što sam joj previše dopuštao, stvarajući lažni dojam da smo ravnopravni, što nije bilo istina,” otkrio je Aca Lukas u svojoj knjizi.

Lukas nije osjećao sram zbog toga što se promijenio kako bi ugodio Sonji. I nije ga zanimalo što će drugi reći o njemu, optužujući ga za pasivnost u vezi. On je jedini od njih dvoje koji nije imao ljubavnicu dok je još volio svoju suprugu. Lukas je imao jasno stajalište o ljubavi: kad ona nestane, to je kraj. Nije vjerovao u održavanje braka po svaku cijenu, živeći paralelni život, s ženom koju nije podnosio kod kuće i ljubavnicom u iznajmljenom stanu, obećavajući joj da će se razvesti. Lukas je svoju iskrenost cijenio, bez obzira na tuđe mišljenje.

Sonja je pogrešno interpretirala Ačino ponašanje. Nakon što ga je potisnula, stvorila je svoj idealizirani koncept muškarca u njemu i počela vjerovati da je bitnija čak i u njegovom poslu. “Želiš birati pjesme, komponirati, svirati gitaru, postati bubnjar i postati Aca Lukas. Ne možeš biti ja!”, rekao joj je Aca kad je sve krenulo nizbrdo, što je označilo trenutak kad je postao svjestan. No, kako su njihovi konflikti utjecali na njihovu djecu? To je bilo zastrašujuće. Nisu živjeli zajedno, i stoga je Aca jednog dana posjetio njihovu kuću na Bežanijskoj kosi prije nego što je trebao otputovati u Zurich kako bi vidio svoju djecu, Sofiju i Viktoriju.

Međutim, Sonja ga je bombardirala pitanjima i tvrdnjama o njegovom “slobodnom” životu. Njene riječi bile su oštre kao smrtonosna paljba. “Pusti me, molim te, došao sam vidjeti djecu. Putujem za Zurich,” rekao joj je. “Ti smeće, misliš da ne znam s kim se zabavljaš!?” Nije se mogao suzdržati: “Taj momak se bolje zabavlja od tebe, a i bolja je djevojka od tebe. S tobom mogu biti samo kad sam pijan!” To su bile strašne riječi. Volio ju je, a opet ju je vrijeđao. Kada je pokušavao otići, ona mu je prišla licem u lice. “Da me nećeš udariti! Tvoj jezik je prljav, čak i za razjarenu ženu…” također je zabilježeno u knjizi Ace Lukasa.

Preporučujemo