Unatoč tome što se nalazimo u krajnjim danima mjeseca listopada, temperatura iznenađujuće podsjeća na ljetne dane, što predstavlja neobičnost na koju nismo navikli. Vrijeme u ovom razdoblju obično nam servira hladnije dane, ali trenutna situacija izaziva promjenu ritma. Dajući svoju prognozu na Kurir televiziji, vrsni meteorolog Ivan Ristić iznio je vijesti o vremenskim uvjetima, pružajući gledateljima uvid u ovu netipičnu situaciju. Dok mnogi uživaju u sunčevoj toplini i blagoj klimi, postoje i oni koji s nestrpljenjem isčekuju dolazak prvih snježnih pahulja.

Prema riječima Ristića, koji se ponosi članstvom u RHMZ-u (Republički hidrometeorološki zavod), trenutni ciklus toplog zraka intenzivirat će se, donoseći daljnje povećanje temperature, s mogućim porastom do čak 5 stupnjeva tijekom dana.Također, prema Ristićevim saznanjima, vrhunac topline očekuje se u Loznici, gdje su modeli prognoze sugerirali mogućih 33 stupnja. Ovo izvanredno visoke temperature mogu također zahvatiti veći dio Vojvodine, s potencijalom za postavljanje novih rekorda u ovo doba godine. Ristić je dodatno objasnio kako će planinska područja osjetiti jak južni vjetar, dok će nizinska područja iskusiti manje snažne, no povremeno i jak vjetar. U svakom slučaju, očekuje se dinamika u promjenama vremena.

S obzirom na daljnje detalje, Ristić je upozorio na stvaranje oblaka tijekom dana, uz moguće blage oborine. Međutim, naglasio je da su ozbiljnije kiše očekivane kasno navečer, protežući se do noći između subote i nedjelje, što se pripisuje dolasku hladnog fronta. Nakon niza toplijih dana, nedjelja će donijeti svježije, ali i dalje ugodno vrijeme, s temperaturama koje će se kretati između 24 i 28 stupnjeva. Prognoze također upućuju na moguće nastavke toplijeg vremena s temperaturama do 30 stupnjeva, ali uz izglede za kišu i postupni pad temperature tijekom druge polovice idućeg tjedna. Ristićeva procjena sugerira da će temperature u prvoj polovici studenog vjerojatno biti iznad standardnih vrijednosti, s očekivanom maksimalnom temperaturom od oko 20 stupnjeva. Uobičajeno, temperature krajem listopada kreću se u rasponu od 14 do 20 stupnjeva Celzijevih, ostajući blizu ovih vrijednosti. Na kraju, Ristić je dodao da su temperature koje su zabilježene tijekom ponedjeljka i utorka ovog tjedna iznosile 20 stupnjeva Celzijevih i da će se kretati u tom okviru.

No, prema Ristiću, ova nadolazeća zima obećava biti neobična i iznenađujuća. Iako se predviđa da će snijeg padati oko 15. prosinca, nije isključeno da se to dogodi i ranije. No, Ristić smatra da će kraj prosinca i siječanj donijeti istinsko zimsko iskustvo, s obilnim snježnim padalinama i pravim zimskim vremenom. Dok ljudi s nestrpljenjem isčekuju ove nadolazeće promjene, šire se nagađanja o tome hoće li zima doista stići ove godine ili će nas još iznenaditi.

Preporučujemo