Srbija proslavlja otvaranje moderne železničke stanice “Beograd centar” ili popularno nazvane “Prokop”, što predstavlja značajan korak napred u infrastrukturnom razvoju zemlje. Ova stanica je rezultat dugogodišnjih planova i rada, obeleženih izazovima i promenama tokom decenija.

Nakon gotovo pet decenija od početka radova, Beograd konačno dobija železničku stanicu dostojnu glavnog grada. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je svečanom otvaranju, zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i drugim zvaničnicima.Predsednik Vučić je istakao značaj ovog projekta i istakao hrabre odluke koje su donesene kako bi se Srbija podigla na viši nivo. Podsetio je na dug put do otvaranja stanice, uključujući period ekonomske krize, ali i donošenje odluka koje su omogućile da se ovaj projekat ostvari. Vučić je naglasio i zahvalnost generacijama koje su doprinele stvaranju Prokopa i podsetio da je to rezultat hrabrosti i odlučnosti.

Predsednik je takođe najavio nove projekte koji će unaprediti infrastrukturu širom Srbije, uključujući prugu Niš – Brestovac i brzu prugu od Novog Sada do Subotice. Takođe je podelio entuzijazam povodom novog metroa u Beogradu, koji će grad transformisati do 2028. godine, čineći ga potpuno drugačijim mestom.Uz otvaranje Prokopa, najavljen je i šatl voz koji će biti povezan sa linijama metroa, što će znatno olakšati javni prevoz u glavnom gradu.Na otvaranju se prisutnima predstavio i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je izrazio podršku projektima u Srbiji i pozvao na zajedničku saradnju.

Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, takođe je izrazio zadovoljstvo i ponos zbog otvaranja Prokopa, ističući kako su se tokom njegovog mandata desila četiri značajna infrastrukturna dostignuća, uključujući beogradski metro.Osim razvoja železnice, naglašeno je i unapređenje pristupačnosti za osobe s invaliditetom, uključujući sistem za gluvoneme osobe kako bi bile obavešćene i povezane.Svečano otvaranje Prokopa predstavlja znatan korak napred u razvoju infrastrukture Srbije, omogućavajući bolje povezivanje gradova i unapređenje života građana. Ovaj događaj donosi novo svetlo u Beograd i obećava dalje infrastrukturne projekte koji će unaprediti zemlju.

Preporučujemo