Svaki problem s jetrom može biti opasan jer ovaj organ ima važnu ulogu u našem tijelu.

Jetra svakodnevno obavlja brojne funkcije u tijelu, stoga je važno voditi računa o njoj. Jedan od znakova oštećenja jetre može se vidjeti dok češljate kosu.

Prilikom češljanja obratite pozornost na to koliko kosa opada. NHS kaže da je to jedan od znakova upozorenja problema s jetrom. Masna bolest jetre je bolest koja može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijima obično ne pokazuje simptome i može proći nezapaženo godinama. Međutim, što dulje prolazi nezapaženo, oštećenje jetre postaje teže.

Simptomi masne jetre

Četvrti i posljednji stadij bolesti masne jetre naziva se ciroza. Javlja se nakon godina upale i uzrokuje ožiljke na jetri. Ciroza može uzrokovati niz simptoma, a gubitak kose je jedan od njih.

Ostali simptomi ciroze uključuju umor i slabost, osjetljivost ili bol u području jetre, sitne kapilare vidljive na koži iznad struka, svrbež, gubitak apetita i težine, mučninu i povraćanje, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva. Prema Mirroru.

Tu su i česta krvarenja iz nosa, modrice po tijelu, žutica, zimica i groznica te oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tekućine. Prisutni su i simptomi kao što su nesanica, loše pamćenje i poteškoće s koncentracijom. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, to se zove encefalopatija i javlja se kada toksini utječu na mozak jer ih jetra ne može ukloniti iz tijela.

BONUS:

Nemojte ih koristiti, pogotovo u vrućim uvjetima”: Gastroenterolog objašnjava zašto nikada ne pije vodu iz plastičnih boca

Većina ljudi ide bilo gdje bez boce vode, a liječnici kažu da to nije pametno.

Dr. Saurabh Seth iz Kalifornije upozorava da plastične boce sadrže otrovnu nanoplastiku koja ostaje u tijelu i povezuje se s najtežim bolestima. On ukazuje na jedno istraživanje koje pokazuje da prosječna plastična boca vode koja se prodaje u Sjedinjenim Državama sadrži 240.000 ovih čestica.

“Prestanite koristiti plastične boce za vodu. Ove čestice mogu prodrijeti u ljudske stanice i ući u krvotok i sve organe”, rekao je gastroenterolog u videu objavljenom na TikToku, umjesto toga preporučio je korištenje višekratnih boca od nehrđajućeg čelika. Liječnici ističu da je pijenje vode iz plastičnih boca najštetnije kada je vruće: “Vrućina uzrokuje oslobađanje više mikroplastike u bocu s vodom.”

Slavina je bolja

U slučaju boca za vodu, vjeruje se da mali plastični komadići završavaju u proizvodu kao nusprodukt proizvodnog procesa. Profesor Bejzah Jan, kemičar sa Sveučilišta Columbia, rekao je: “Voda iz slavine je dobar izbor za piće u smislu sadržaja mikroplastike. Druge studije su otkrile da je sadržaj mikroplastike u njoj puno niži nego u flaširanoj vodi.”

Istraživanja pokazuju da su opasni

Studija objavljena 2023. koristila je biološke modele i biomarkere za određivanje toksičnih učinaka nanočestica kada se konzumiraju. Britanski znanstvenici otkrili su da te molekule uzrokuju oksidativni stres, oštećuju DNK i potiču upalne reakcije koje se povezuju s razvojem najtežih bolesti.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) rekla je za MailOnline da nema potrebe za panikom oko flaširane vode. Agencija nije upoznata s nikakvim znanstvenim dokazima koji bi mogli izazvati zabrinutost potrošača o mogućim razinama kontaminacije mikroplastikom ili nanoplastikom u hrani, uključujući vodu iz plastičnih boca.

Preporučujemo