Ovo su neki od omiljenih naslova koje Novak Đoković rado čita u svoje slobodno vrijeme.Svi smo upoznati s tim što Novak Đoković preferira za obrok, koji sat nosi na ruci, i kakvu svrhu ima ta “crna pločica” na njegovim grudima. No, jeste li znali da naš slavni šampion također ima strast prema određenim književnim djelima?

Kada je Novak Đoković osvojio rekordni 23. Grend slem trofej u Parizu, postao je neosporni član elitnog kruga najvećih sportista svih vremena. Od tog trenutka, svaki aspekt njegovog života ponovno je postao predmet pažnje širom svijeta. Nedavno je čak i objavljen video snimak u kojem Novak dijeli svoje književne preferencije. “Volim čitati djela Jovana Deretića, koji se bavi našom drevnom istorijom. Uvijek nosim neko od njegovih djela sa sobom kada putujem”, otkrio je Đoković, pružajući uvid u svoje interesovanje za istorijske teme.

“Još prije nego se prostrla rimska imperija, univerzalni jezik bio je srpski. Evo jednog primjera: perzijski izaslanici su došli u Makedoniju, a Aleksandar (Makedonski), tada mladić, bez prevodioca ili tumača razgovarao je s njima direktno, na kojem jeziku? Naravno, na srpskom”, dodaje Đoković u snimku.U nastavku videa, Deretić objašnjava kako su Grci dobili svoje ime zbog njihove lopovske i otimačke prirode – “grki/gorki”, dok otkriva da je Isus Hrist propovijedao na srpskom jeziku.

Jovan Deretić, publicista koji je preminuo 2021. godine u 82. godini života, ostavio je svoj pečat kroz kontroverzne tekstove i knjige. Njegova istraživanja tvrde da je slovenski rasni i etnički element neprestano prisutan na evropskom kontinentu, posebno na Balkanskom poluostrvu, tokom najmanje dva i pol milenijuma.Deretić, rođen 1939. godine u Orovcu kod Trebinja, studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu i nakon toga napustio SFRJ. Tokom svoje karijere, živio je u Francuskoj i SAD-u, studirao inženjering i istoriju, govorio je šest jezika, te se služio latinskim i starogrčkim.

Na parlamentarnim izborima 2000. godine, postao je narodni poslanik ispred Partije srpskog progresa, a osnovao je Udruženje građana Slobodna Srbija 2011. godine.Važno je napomenuti da su mnogi istraživači i istoričari smatrali Jovana I. Deretića pseudohistoričarem, ističući da njegove tvrdnje nemaju utemeljenje te da je ignorirao osnovna pravila kritičkog metodološkog istraživanja.

Preporučujemo