Artritis je oštećenje zglobova uzrokovano upalom u tijelu. Ovo je prilično česta patologija, čiji je glavni simptom jaka bol. Pravilno sastavljena prehrana pomoći će spriječiti napredovanje bolesti.

Izbacivanjem problematične hrane možete ukloniti višak tekućine, smršavjeti (što dodatno opterećuje zglobove) te smanjiti upalu i bol.

Hrana koju ljudi s artritisom i bolovima u zglobovima trebaju izbjegavati:

Meso: svinjetina, govedina, piletina – mogu dovesti do procesa koji štete zdravlju kostiju.

Mliječni proizvodi: Mliječni proizvodi su glavni izvor kalcija i vitamina D koji su neophodni za formiranje zdravog koštanog tkiva. Međutim, mliječni proizvodi mogu pogoršati tijek artritisa. Stoga samo liječnik može odlučiti smijete li konzumirati mliječne proizvode.

Ugljikohidrati: Osim debljanja, ugljikohidrati mogu uzrokovati začepljenje krvnih žila, što otežava dotok kisika i hranjivih tvari do vaših zglobova.

Gluten: nalazi se u pšenici. Vjeruje se da pokreće procese koji uzrokuju upalu. Medicinska istraživanja potvrđuju da se izbacivanjem iz prehrane namirnica poput raži, pšenice i ječma može značajno poboljšati stanje bolesnika s reumatoidnim artritisom.

Sol: Povećan unos soli može dovesti do teških poremećaja organa, tkiva i zglobova. Pretjerana upotreba soli u poluproizvodima, kobasicama i konzerviranoj hrani može dovesti do zadržavanja tekućine u tijelu, nakupljanja štetnih tvari u zglobovima, debljanja te pojačanih upala i tegoba.

Pržena hrana: Osobe koje pate od artritisa apsolutno moraju eliminirati prženu hranu iz svoje prehrane.

Čaj i kava: kofein u vašoj jutarnjoj šalici može isprati puno kalcija iz vaših kostiju. Stoga je to jedan od faktora koji razara koštano tkivo i uzrokuje pojavu artritisa ili pogoršava njegovu težinu.

Alkoholna pića: Konzumiranje alkoholnih pića nije dobro za vaše tijelo. nema šanse. Ali alkohol može značajno pogoršati ozbiljnost bilo koje bolesti. Zato, kao i kod svakog zdravstvenog problema, liječnici prije svega preporučuju prestanak alkohola.

Preporučujemo