Bijelo, ružičasto ili ljubičasto drvo bagrema (Robinia acacia) sa svojom mirisnom i raskošnom krošnjom nemoguće je zanemariti.

Poznata je i kao bagrem, beli bagrem, kraljevo drvo, kapinka…

Čaj od bagrema suzbija reumu i zubobolju i savršen je antiseptik. Smanjuje pojačano lučenje kiseline i pomaže u liječenju migrene. Djelotvoran je protiv gastritisa, žgaravice, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Ovaj čaj se pravi tako što se kašičica osušenih cvetova bagrema prelije sa dva decilitra ključale vode. Pokrijte i ostavite da odstoji pola sata, a zatim procijedite i pijte jednu do tri šoljice dnevno.

On je našao posebno mjesto u homeopatiji. Prema riječima ovih stručnjaka, efikasan je u liječenju hiperaciditeta (tj. povećane kiselosti u želucu, žgaravice koja se javlja tokom spavanja, migrene i upale facijalnog živca).

Zapadna narodna medicina ga koristi za liječenje antivirusnih bolesti, grčeva, kožnih oboljenja, probavnih problema, čišćenja crijeva, snižavanja visoke temperature, poboljšanja lučenja mokraće…

Cvjetove bagrema možete maksimalno iskoristiti tako što ćete ih umočiti u tijesto za palačinke i pržiti u ulju, tako da budu lijepi.

Med za djecu

Bagremov med je veoma cenjen u Evropi. Čista je, glatka, lagana i savršena za djecu stariju od godinu dana. Preporučuje se za najmlađe jer je blag i lagan za odrasle jer se bori protiv stresa, napetosti, nesanice… Najprovidniji je od svih vrsta i jedan od najukusnijih. Potrebno je do tri godine da se kristalizuje. Ako se zašećeri, postaje bijel, mutan i sitnozrnast, zbog čega podsjeća na snijeg. Ako se pojave kristali, uronite staklenku meda u toplu vodu da biste riješili problem.

Cvjeta od aprila do kraja maja ili čak juna.

Bijeli, mirisni cvjetovi oslobađaju velike količine nektara i ukusni su svježi ili prženi. Svako ko zna vrijednost ovog drveta zna da se njegovi cvjetovi beru prije nego što se otvori, a lišće dok je još mlado. Narodna medicina preporučuje pravljenje čaja od suvog cvijeća, koji je i ukusan i koristan za liječenje prehlade i kašlja.

Svježe mahune i sjemenke, s druge strane, bogate su proteinima, ugljikohidratima i mastima.
Otrovna kora, listovi, sjemenke

Treba biti oprezan kada koristite određene dijelove bagremovog drveta. Zbog toksičnosti sastojaka crvendaća, crvendać, crvendać, dimetazin, stara kora, zrelo lišće i sirovo sjeme ne treba koristiti..

Preporučujemo