Lava je neočekivano stigla do prvih kuća u islandskom gradu Grindaviku, stvarajući dramatičnu situaciju koja je šokirala lokalno stanovništvo. Snimci pokazuju kako se lava izlila na gradske ulice i dospeva do jedne kuće koja je momentalno planula u plamenu. Državni emiter RUV izvestio je da je kuća bila prazna i evakuisana pre nego što je došlo do erupcije vulkana, pružajući donekle olakšanje u vezi s potencijalnim žrtvama.

Gradonačelnik Grindavika, Fanar Jonason, opisao je novu erupciju vulkana kao “veliki i ozbiljan šok” za lokalno stanovništvo. Izrazio je zabrinutost zbog brze progresije lave ka gradu, ocenjujući trenutnu situaciju kao zabrinjavajuću.

“Sitacija ne izgleda dobro jer lava relativno brzo dospeva do samog grada”, izjavio je Jonason, naglašavajući ozbiljnost trenutne pretnje.

Šef civilne zaštite, Vidir Rejnison, takođe je pružio izveštaj o situaciji, ukazujući na to da lava prati put prema vodovodnim cevima i električnom snabdevanju. Međutim, u ovom trenutku nije jasno da li su ova infrastrukturna čvorišta direktno pogođena erupcijom.

Ova iznenadna vulkanska aktivnost dodatno je pogoršala već kompleksnu situaciju u regionu. Lokalne vlasti i spasilački timovi moraju hitno reagovati kako bi osigurali bezbednost stanovništva i pružili neophodnu pomoć evakuisanim osobama. Pored toga, prate se i potencijalne posledice po infrastrukturu, uključujući snabdevanje vodom i strujom, što zahteva pažljivu procenu i planiranje adekvatnih mera.

Očekuje se dalje informacije kako bi se sagledao pun opseg situacije i pružila tačna procena rizika i potrebnih intervencija.

Preporučujemo