Novi britanski kralj Čarls je najduže čekao na prijesto u istoriji hiljadugodišnje monarhije. Zbog njegove ličnosti i umješanosti u skandale, republikanci se nadaju da će biti loš monarh, dok njegove pristalice misle da će zbog dugog čekanja biti “spremniji” nego iko prije njega.

Velika Britanija dobila novog kralja: Evo kada će Charles biti zvanično  krunisan

Njegovi obožavaoci vjeruju da će mu njegova mudrost, promišljenost i posvećenost zaštitit životne sredine , pomići da dobije podršku javnosti. Ipak, sve je ovo u sjeni njegove pokojne prve suprug, prinnceze Diane, gorkog kraja njihovog braka i trajnog neprijateljstva od strane javnosti, prema njegoovj drugoj ženi Kamili, vojvotkinji od Kornvola.

– Optužuju vas da ste kontroverzni samo zato što pokušavate da skrenete pažnju na stvari koje nisu nužno deo konvencionalnog pogleda – rekao je Čarls u intervjuu za magazin GK prije nekoliko godina.

Princ Charles sada je britanski kralj, no što se još mijenja na dvoru? Evo  kako sada izgleda linija nasljeđivanja krune - tportal

Objasnio je šta je njegov problem.

– Moj problem je što nalazim previše stvari za koje bih se zalagao ili borio – dodao je on.

Čarls Filip Artur Džordž, donedavni princ od Velsa, princ od Škotske, vojvoda od Kornvola, vojvoda od Rotseja, grof od Kerika, baron od Renfrua, grof od Čestera i lord od ostrva, rođen je u Bakingemskoj palati 14. novembra 1948. godine. Zvanično je proglašen princom od Velsa na ceremoniji 1969. godine i najduže je čekao na tron od bilo kog britanskog prijestolonasljednika u istoriji.

PRINC CHARLES - najnovije objave | 24sata
Njegovi kritičari, pa čak i neki monarhisti koji misle da je Čarls loš izdanak kuće Vindzor, kažu da je tako bilo bolje. Tom Bauer, autor neovlašćene biografije Čarlsa “Pobunjeni princ”, prikazao ga je kao arogantnog slabića koji uživa u luksuzu i osobu koja ne podnosi kritiku.

Čarlsove pristalice kažu da je on lak plijen jer je svaki njegov potez pod pažnjom često nesimpatičnih medija.

Preporučujemo