Predrag Ejdus, vodeća figura jugoslovenskog glumišta, ostavio je neizbrisiv trag u svetu dramskog stvaralaštva. Tokom svoje impresivne karijere, odigrao je oko 200 dramskih uloga na pozornici, istakavši se kao virtuoz u svakom izrazu. Njegov doprinos filmu nije zanemarljiv, sa više od 50 filmskih ostvarenja koja svedoče o njegovoj svestranosti kao umetnika. Paralelno s tim, Ejdus je bio ključna figura u 50 televizijskih drama i 30 TV serija, pokazujući svoju sposobnost prilagođavanja različitim formatima.

Ipak, njegov neizmerni talenat najviše će ostati urezan u sećanjima gledalaca kroz filmske uloge, pozorišne bravure i nezaboravne javne nastupe. Njegova moćna prisutnost na sceni nije bila rezervisana samo za umetničke interpretacije; Ejdus je često koristio svoj glas kako bi progovorio o suštinskim pitanjima društva, porodice, ljubavi i ljudi.

Jedna od njegovih najznačajnijih saradnji bila je sa kolegom Josifom Tatićem, s kojim je delio desetogodišnju scensku avanturu u predstavi “Šovinistička farsa”. Ova predstava, koja je osvojila srca publike širom Jugoslavije, vodila ih je na turneje širom sveta, uključujući i daleku Australiju. Neobična anegdota koju je Ejdus podelio o njihovom susretu s patrijarhom Pavlom u avionu dodatno oživljava sliku njihove nezaboravne turneje.

U Atini, nakon povratka iz Australije, Ejdus i Tatić su se našli u avionu koji je čekao VIP goste, uključujući patrijarha Pavla. Ovaj susret bio je nezaboravan zbog neobičnih okolnosti: avion nije poleteo dok patrijarh nije stigao, a kada je konačno došao, Tale se uputio ka patrijarhu kako bi ga pozdravio. Ejdus, zabrinut za posledice preteranog konzumiranja pića, pokušao ga je obuzdati, ali uzalud. Tale je uprkos njegovoj molbi otišao da pozdravi patrijarha Pavla, ali se vratio brzo, iznoseći smehotresnu scenu u kojoj je konstatovao da ga patrijarh nije prepoznao. Ova priča osvetljava duhovitu stranu njihove dugogodišnje saradnje i ostaje jedan od nezaboravnih momenata u životima ovih umetnika.

Nažalost, Josif Tatić preminuo je iznenada 8. februara 2013. godine, ostavljajući prazninu u svetu glume. Ejdus, njegov bliski prijatelj i kolega, preminuo je 28. septembra 2018. godine. Njihova umetnička baština i nezaboravni trenuci na sceni ostaju neprolazni deo kulturne istorije.

Važno je naglasiti da je reprodukcija ili preuzimanje dela ili celokupnog teksta bez navođenja izvora i autora strogo zabranjeno u skladu s odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Preporučujemo