Trnci u prstima uzrokovani su nedovoljnim protokom krvi, prekidom ili slabom opskrbom krvlju nekog područja ili oštećenjem živaca koji opskrbljuju ruke i prste krvlju.

Osjećate li trnce u rukama ili prstima? Simptomi na koje vas Printscreen/TikTok upozorava su sljedeći
Trnci u prstima su vrsta parestezije, neurološkog poremećaja ili neuropatske boli koja se javlja zbog oštećenja ili disfunkcije u perifernom živčanom sustavu i ukazuje na razne zdravstvene probleme.

Kada nam prsti utrnu, osjećamo trnce u prstima, slično kao da nas ubodu malom iglom ili da “trnci” prste na rukama. Trnci u prstima često su uzrokovani nedovoljnim protokom krvi u prstima ili oštećenjem živaca koji se protežu u ruke i prste. Osim toga, prsti mogu trnuti zbog infekcije, upale ili temeljnog zdravstvenog stanja.

Trnci u prstima su vrsta parestezije, neurološke bolesti ili neuropatske boli koja nastaje zbog oštećenja ili disfunkcije perifernog živčanog sustava. Manifestira se kao probadajuća, “peckajuća”, bodeća, žarka ili probadajuća bol. Trnci u prstima uzrokovani su nedovoljnim protokom krvi, prekidom ili slabom prokrvljenošću nekog područja ili oštećenjem živaca koji krvlju opskrbljuju ruke i prste. Osjećaj trnaca u prstima obično je privremen i nestaje kada se šaka počne pomicati.
Što uzrokuje trnce u prstima?


Mnoge bolesti, poput dijabetesa, mogu uzrokovati trnce u prstima. Bilo koja aktivnost koja stavlja dugotrajni pritisak na živce, kao što su fine motoričke aktivnosti, ponavljajući pokreti i spavanje na krivoj strani ruke, također može uzrokovati trnce u prstima. Sljedeća stanja i bolesti mogu uzrokovati abnormalan osjećaj i trnce u rukama i prstima:

Sindrom kubitalnog tunela (posljedica kompresije
Ulnarni živac na laktu, obično kod dugotrajne uporabe
Tipkanje po tipkovnici, držanje “miša” ili držanje telefona uz uho)
sindrom karpalnog tunela
Polineuropatija (oštećenje perifernih živaca)
kronična napetost mišića
Raynaudov sindrom
Reumatoidni artritis,
Nedostatak vitamina B12
Što znači utrnulost u malom prstu ili kažiprstu?

Prsti također mogu osjetiti trnce zbog ortopedske bolesti koja komprimira određene živce. Liječnici kažu da je lakše odrediti gdje je problem nego gdje je nastala opeklina ili koji je prst utrnuo:

Trnci i obamrlost u malom prstu i prstenjaku zajedno mogu biti znak uklještenja ili kompresije ulnarnog živca u vašoj ruci zbog problema s ramenom, laktom ili zglobom
Utrnulost u kažiprstu i abnormalni osjećaji u palcu i srednjem prstu mogu biti uzrokovani problemima s srednjim živcem, kao što je sindrom karpalnog tunela.
Trnci u prstima i drugi simptomi poput nerazgovjetnog govora i glavobolje mogu biti znakovi po život opasne bolesti poput moždanog udara i zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

Preporučujemo