Selo Draginje, koje se nalazi između Šapca i Valjeva, poznato je po tome što jednu trećinu stanovništva čine gastarbajteri koji su godinama radili u Austriji, Italiji i Nemačkoj i gotovo sav svoj novac ulažu u stanovanje. u svom rodnom gradu. Većina kuća u Draginju izgrađena je od bijelog kamena. Gipsani ukras u obliku lavova, konja, labudova i sokola na vanjskim zidovima daje selu svoj identitet.

 

Međutim, mještani kažu da ova estetika polako zastarjela. Mondo je napisao da je većina njih izbacila ukrase i umjesto toga kupila zavjese “Luj Viton” i “Versace” pločice i kuhinjske elemente, brendirane sofe, ogledala i ormare. “Prvu takvu kuću sa ukrasima i gipsanim lavovima sagradio je pre nekoliko decenija koordinator Roma u selu. Posle toga su svi krenuli da prave takve kuće. Sada skidaju beli kamen da bi stavili fasadu, najpopularnija je sjajna, kad se kuća presijava na suncu. Mnogo se ulaže u ograde od kovanog gvožđa za koje se daje po 15.000 evra. Najviše se voze “mercedes” i “bmv” džipovi. Najvažnije je imati firmirane zavese, pločice, nameštaj. Iako dođu samo na deset dana godišnje, žele da imaju bazen u dvorštu. Sve to donose iz Austrije i puno košta. Hoće da se zna za šta rade” – kaže Slađana.

Vremena su se promijenila i Rim više nije zainteresiran za ukrašavanje zlatom, već za skupe ormare svjetski poznatih dizajnera. kompanija. Kada nosite nakit, trebalo bi da bude belo zlato, kaže Slađana. U Đorđevićevoj kući živi samo baka Jelena, dok devetočlana porodica ostaje u Beču, samo na kratko kada uspeva da uzme odmor.

Preporučujemo