Upala uha, poznata i kao otitis media, često se javlja kod dece, ali nije strana ni odraslima, često nastupajući tokom jeseni i ranog proleća. Ovaj medicinski fenomen proizlazi iz infekcije ili zapaljenja srednjeg uha, kada virusi ili bakterije napadnu područje iza bubne opne.

Prema informacijama Američke Nacionalne medicinske biblioteke, upala srednjeg uha često pogađa oko 80% dece do treće godine života, posebno tokom zimskih meseci i ranog proleća, a često prolazi bez potrebe za lekovima. Ipak, ukoliko se pojave povišena temperatura ili bol ne prestaje, preporučuje se potražiti medicinsku pomoć.

Što se tiče vrsta zapaljenja srednjeg uha, prema medicinskoj platformi Healthline, postoje dve glavne kategorije:

  1. Akutni otitis srednjeg uha: Ova vrsta infekcije brzo se razvija i karakteriše otok i crvenilo iza i oko bubne opne. Često prateći zadržavanje gnoja ili sluzi iza bubne opne, mogu se javiti simptomi poput povišene telesne temperature, bolova u uhu i privremenog oštećenja sluha.
  2. Sekretorni otitis srednjeg uha: Ovaj tip predstavlja nakupljanje tečnosti iza bubne opne kao posledicu nepotpunog lečenja akutnog otitisa ili blokade Eustahijeve tube bez infekcije.

Upala uha obično proizlazi iz prethodne infekcije respiratornog trakta koja se širi na uši. Kada se Eustahijeva cev, koja povezuje srednje uho sa ždrelom, blokira, tečnost se nakuplja iza bubne opne, stvarajući pogodno okruženje za širenje bakterija, što dovodi do bola i upale.

Simptomi upale srednjeg uha mogu uključivati bol u uhu, razdražljivost, teškoće sa spavanjem, povlačenje za uši, povišenu temperaturu, gubitak ravnoteže, probleme sa sluhom, mučninu, povraćanje, dijareju, smanjen apetit i osećaj zapušenja.

Lečenje upale srednjeg uha varira u zavisnosti od vrste i ozbiljnosti infekcije. Akutna upala obično zahteva terapiju antibioticima, dok sekretorni otitis često ne zahteva antibiotike. Lekar će odabrati terapiju na osnovu starosti pacijenta, opšteg zdravstvenog stanja i istorije bolesti, uzimajući u obzir ozbiljnost upale ili infekcije i sposobnost tolerancije na antibiotike. Simptomi koji traju duže od tri dana obično ukazuju na potrebu za antibioticima, ali važno je napomenuti da oni nisu efikasni ako je infekciju izazvao virus.

Preporučujemo