Petočlana kriminalna grupa koja se sumnjiči za izvršenje krivičnog dela trgovine ljudima je uhapšena. Prema nezvaničnim informacijama, kriminalci su putem eksploatacije uspeli da steknu najmanje 4.5 miliona dinara!

Osumnjičeni su identifikovani kao Z.M. (61), J.M. (42), N.M. (26), M.A. (48) i A. R., a na čelu organizacije se nalazi N.T. (42), koji se smatra organizatorom ovih nezakonitih aktivnosti. Prema navodima istražitelja, članovi ove međunarodne organizovane kriminalne grupe su u periodu od avgusta 2020. do oktobra 2023. godine delovali na teritoriji Srbije, Nemačke i Francuske. Tokom tog vremena, eksploatisali su više dece uzrasta od 5 do 11 godina, kao i jednu tridesetsedmogodišnju državljanku Ukrajine. Osamnaestogodišnju žrtvu su držali u položaju sličnom ropstvu i prodali je za najmanje 3 miliona dinara, radi prisilnog braka. Pored toga, nju su terali na prosjačenje i tako zaradili još 1.5 miliona dinara, prema informacijama izvora upućenog u slučaj.

Prema dostupnim podacima, eksploatacijom dve devojčice, kriminalci su zaradili najmanje 880 hiljada dinara, dok su od državljanke Ukrajine iznudili najmanje 250 hiljada dinara. Takođe, eksploatacijom još najmanje četiri deteta su pribavili 360 hiljada dinara, kako navodi isti izvor. Prema nezvaničnim informacijama, ovaj novac su koristili za svoje lične potrebe, uključujući kupovinu vozila i zlata. Prilikom pretresa njihovih stanova, pronađeni su brojni mobilni telefoni, SIM kartice, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija, pronađeno je i šestoro dece u uzrastu od 6 do 11 godina. Oni su odmah prebačeni i zbrinuti u saradnji sa Kancelarijom za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centrom za socijalni rad u Loznici. Ovaj postupak je sproveden u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa deteta.

Osumnjičeni su podneli krivičnu prijavu i sada se nalaze u nadležnosti tužilaštva, gde će se dalje postupati prema njihovom slučaju.

Preporučujemo